Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Flicka hittade ett 2000-årigt silvermynt i Jerusalem

En elvaårig flicka gjorde ett arkeologiskt fynd i Jerusalem, när hon fann ett 2000-årigt silvermynt vid en utgrävning. Enligt experterna är detta ett mycket sällsynt fynd, som sannolikt är präglat i templet under det första århundradet.

Nyheter · Publicerad 11:30, 1 dec 2021

Myntet är av 14 gram rent silver och bär en inskription, som enligt experterna syftar på översteprästens högkvarter, rapporterar tidningen Jerusalem Post. Troligen präglades myntet av en präst som anslutit sig till de judiska rebellerna mot romarna.

Enorma reserver av silver förvarades i templet på den tiden, och troligen har myntet präglats av detta silver.

– Om så är fallet kan vi försiktigt säga att detta mynt är ett av de få föremål som vi kan hålla i dag som har sitt ursprung i själva templet, säger Robert Kool, chef för myntavdelningen på Antiquities Authority (IAA), till Jerusalem Post.

Det var elvaåriga Liel Krutokop som hittade myntet. Hon hade kommit till Jerusalem tillsammans med sin familj för att delta i det arkeologiska projektet Emek Tzurim Sifting. Projektet innebär att frivilliga sållar igenom smutsen som grävts ut från en pilgrimsväg.

Gatan där utgrävningarna görs var Jerusalems huvudgata under andra tempelperioden och användes av tusentals pilgrimer på deras väg mot templet.

Tillsammans med sin syster sållade Liel Krutokop innehållet i en hink när hon gjorde fyndet.

– Jag trodde inte att jag skulle hitta ett mynt själv; och absolut inte ett så sällsynt mynt av rent silver, säger hon.

På ena sidan av myntet ses en bägare och inskriptionerna ”Israelisk shekel” och ”Andra året”, vilket syftar på andra året av upproret, som ägde rum år 67–68 e Kr. På myntets andra sida finns inskriptionen ”Heliga Jerusalem” i gammal hebreisk skrift, åtföljt av ett annat ord, som enligt experter syftar på översteprästens högkvarter i templet.

– Många vikter och bronsmynt har hittats här. Men att hitta ett rebellmynt av rent silver är definitivt väldigt speciellt och spännande, menar arkeologen Ari Levy, som leder utgrävningarna, till Jerusalem Post.

Jag trodde inte att jag skulle hitta ett mynt själv och absolut inte ett så sällsynt mynt av rent silver.

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10