Nyheter

Flera nya ansökningar om bränningar – person vill grilla korv på bibel och psalmbok

Koranen har bränts vid flera tillfällen i Sverige på sistone. På bilden ses en koranbränningsaktion utanför Stockholms moské på Södermalm den 28 juni. Foto: Stefan Jerrevång/TT
Koranen har bränts vid flera tillfällen i Sverige på sistone. På bilden ses en koranbränningsaktion utanför Stockholms moské på Södermalm den 28 juni. Foto: Stefan Jerrevång/TT
Foto: Wiktor Nummelin/TT
Foto: Wiktor Nummelin/TT

Polisen har fått in flera nya ansökningar om allmänna sammankomster där religiösa böcker ska brännas. Bland annat vill en person grilla korv på en bibel och psalmbok utanför en kyrka. På torsdagen uttalade sig statsminister Ulf Kristersson om korankrisen.– Jag är utomordentligt bekymrad över det som kan sättas i gång, sade Kristersson.

Publicerad Uppdaterad

Det är polisen som fattar de besluten och inte jag. Om de beviljas så står vi inför ett antal dagar med uppenbar risk att det händer allvarliga saker.

Ulf Kristersson (M)

Utanför iranska ambassaden, vid en moské i Botkyrka söder om Stockholm och centralt i Stockholm. Det är de nya platserna där en man, som tidigare varit inblandad i två uppmärksammade koranbränningar under sommaren, nu vill bränna skriften på nytt.

Två andra personer har också, i veckan, ansökt om att bränna religiösa symboler, en turban och Koranen, samt Irans flagga, utanför Irans ambassad.

Flera av ansökningarna gäller helgen och nästa vecka.

Under torsdagen kommenterade statsminister Ulf Kristersson (M) koranbränningarna. Han sade att Sverige står ”inför ett antal formativa dagar i början av nästa vecka”, eftersom det är flera personer som begärt tillstånd om att få hålla allmänna sammankomster där det planeras för bränningar av religiösa skrifter.

– Det är polisen som fattar de besluten och inte jag. Om de beviljas så står vi inför ett antal dagar med uppenbar risk att det händer allvarliga saker. Jag är utomordentligt bekymrad över det som kan sättas i gång, sade Kristersson.

Det är inte bara ansökningar om att bränna Koranen som har kommit in, utan även ansökningar om att bränna andra religiösa skrifter. En ansökan som nyligen godkändes av polisen gällde en manifestation utanför Israels ambassad under fredagen. En kvinna ville manifestera för barns rättigheter i Sverige och i ansökan framgick det att hon skulle ”tända på Torah”. Varför hon ville sätta eld på just en tora för att manifestera barns rättigheter är oklart. Aftonbladet berättar dock att kvinnan aldrig eldade någon tora, utan endast satte eld ett pappersark och riktade kritik mot socialtjänsten.

– Vi tittar på det allmänna säkerhetsläget i Sverige, utlandet och på plats och gör en sammanställd bedömning på hur mycket resurser vi behöver, sade Mats Eriksson, presstalesperson på polisen, om fredagens demonstration.

En man har ansökt om att bränna en bibel och en psalmbok utanför en kyrka i centrala Stockholm. Sveriges Radio uppger att personen i fråga tänker grilla korv på bibeln och psalmboken. I ansökan framgår det att syftet är att ”deskalera koranbränningarna som sätter alla svenskar och svensk regering i en svår sist i den muslimska världen”.

Powered by Labrador CMS