Julfirande

Flera kyrkor bjuder in till julafton med gemenskap och julmat

Många människor bejakar kyrkors inbjudningar till att fira julafton i gemenskap med andra människor. Bilden är från julafton i S:ta Clara kyrka 2022.

Många människor i ofrivillig ensamhet upplever julafton som en ledsam dag. Flera kristna kyrkor runt om i landet hjälper genom att bjuda in till gemenskap med julmat. 

– Det kommer många hemlösa människor, men även många barnfamiljer, till oss, säger Nathalie Edin, diakon i S:ta Clara kyrka, till Världen idag.

Publicerad Uppdaterad

På julafton bjuder S:ta Clara kyrka i centrala Stockholm traditionsenligt in till julbön i kyrkan klockan 12.00 och därefter till fortsatt julfirande i gemenskap med andra människor.

– Vi räknar med att det kan bli cirka 400-500 personer som kommer och tar del av evangeliet och gemenskapen, säger Nathalie Edin.

Julmat i kombination med gemenskap är viktiga komponenter hos flera församlingar som bjuder in till firande på julafton. Bilden är från S:ta Clara kyrka i Stockholm julafton 2022.

Det kommer att serveras julmat och även grekisk festmat, samt julgodis och lussebullar.

– Det kommer många hemlösa människor till oss, men även många barnfamiljer som lever i ekonomisk utsatthet. Vi kommer att dela ut julklappar till alla barn och alla hemlösa.

Inom S:ta Clara kyrka, som året runt bedriver ett omfattande diakonalt arbete, märker man av att allt fler människor lever i ekonomisk utsatthet och ensamhet. S:ta Clara får, som förening inom Svenska kyrkan, inte del av skattemedel utan är beroende av kollekter och gåvor.

Efter att vi bett och välsignat maten räckte den precis till alla.

Nathalie Edin, diakon S:ta Clara

– Vi är så tacksamma för alla som är med och hjälper till. Vid den senaste påsken räknade vi med att 200 personer skulle komma och äta buffé på påskafton, men det kom 400 personer. Efter att vi bett och välsignat maten räckte den precis till alla, säger Nathalie Edin.

Julaftonsbesökarna i S:ta Clara kyrka deltar i julbönen där evangeliet förkunnas.

Även Kungsportskyrkan i Huskvarna bjuder in till några timmar av julaftonsfirande.

”En riktig jul, öppet julfirande för alla. Det blir mat, musik och gemenskap. Var med hela kvällen eller kom bara en liten stund”, skriver Kungsportskyrkan på sin hemsida.

Ett flertal andra församlingar och pastorat runt om i Sverige erbjuder liknande julaftonsgemenskaper.

Powered by Labrador CMS