Nyheter

Flera kristna sommarläger ställs in

SAU:s UV-scoutläger ställs in i sommar. Istället uppmuntrar man till lokala initiativ, exempelvis dagläger. Foto: Andreas Joakimson
SAU:s UV-scoutläger ställs in i sommar. Istället uppmuntrar man till lokala initiativ, exempelvis dagläger. Foto: Andreas Joakimson
Sommarägret Chili/XL på Hjälmargården samlar ungdomar i åldern 13–20 år. I dagsläget är det oklart om det kan genomföras som vanligt eller på annat sätt. Foto: Kristoffer Zettergren
Sommarägret Chili/XL på Hjälmargården samlar ungdomar i åldern 13–20 år. I dagsläget är det oklart om det kan genomföras som vanligt eller på annat sätt. Foto: Kristoffer Zettergren
Julia Wellstam
Julia Wellstam
Stina Perssonungdomskonsulent SAU
Stina Perssonungdomskonsulent SAU

Hur blir det med sommarens läger för barn och ungdomar? Världen idag har frågat några av de större lägerarrangörerna. Vissa har redan ställt in, andra avvaktar myndigheternas rekommendationer och en del genomför aktiviteter lokalt i mindre format.

Publicerad Uppdaterad

När barnen upplever att det skakar behöver de höra att Gud står kvar och att de kan lita på hans löften.

Julia Wellstamlägerpastor på Hjälmargården

Svenska Alliansmissionens ungdomsorganisation (SAU) arrangerar vanligtvis flera sommarläger för barn och ungdomar. Ungdomskonsulenten Stina Persson berättar att man har tretusen scouter uppdelade på nio läger, som redan ställts in.

Men man uppmuntrar till lokala initiativ, exempelvis dagläger.

– De som jobbar med UV-scout har skickat tips till de lokala kårcheferna på hur de kan arrangera något på hemmaplan på ett säkert sätt, säger Stina Persson.

I augusti planerar SAU för de två tonårslägren Ung tro på Gull­branna­gården och Bödalägret på Bödagården.

– Vi arbetar fortfarande på att kunna genomföra dem som vanligt, men det troligaste är väl att myndigheternas restriktioner inte ger oss möjlighet till det. På Ung tro samlar vi mellan 800 och 1 000 personer och många reser in från olika platser, säger Stina Persson.

Den 1 juni kommer definitiva beslut från ledningsgrupperna.

– I nuläget ser det svårt ut att genomföra tonårslägret. Mycket finns förberett, kanske kan vi skicka ut något digitalt eller uppmuntra till lokala arrangemang. Vi hoppas fortfarande och jobbar på i ovisshet, säger Stina Persson.

Hjälmargården ägs av Kristen samverkan Mellansverige, en region inom EFK. Där arrangeras flera läger varje år. Barnlägren Smajl öst och Smajl väst har ställts in, men när det gäller tonårslägret Chili/XL har man ännu inte fattat något beslut.

– Det är fortfarande samma restriktioner som gäller. Med dem kan vi inte genomföra lägret, bara om vi kan se att det skulle lätta upp om några veckor, säger lägerpastorn Julia Wellstam.

Gården tittar just nu på en delvis digital lösning för Chili/XL, där man skulle kunna livesända andakter på kvällarna och även erbjuda förinspelade undervisningspass. På så sätt skulle de lokala församlingarna kunna göra egna aktiviteter och kanske stråla samman med andra församlingar.

När det gäller Smajl kommer man att erbjuda paket med undervisningsmaterial och tips på aktiviteter.

– Många församlingar kommer att ha dagkollon på hemmaplan med temat ”Han lovar”. Det passar väldigt bra i den här tiden. När barnen upplever att det skakar behöver de höra att Gud står kvar och att de kan lita på hans löften.

Temat för tonårslägret är ”Sänd”.

– Ungdomar har en djup längtan att förändra världen. Många engagerar sig och lever inte bara för sig själva. Vi vill visa hur det ingår i Guds vision. Gud vill rädda en hel värld och som lärjungar kan vi göra skillnad i den här tiden, säger Julia Wellstam.

Hillsong Sweden planerar för första gången för Summercamp Pop-Ups runtom i landet, i stället för sitt vanliga, stora Summercamp på Nyhem.

”Vi kommer att ha härliga aktiviteter för både barn och ungdomar i passande format lokalt i våra städer. Detta kommer att ske i form av mindre dagsaktiviteter utspridda över sommaren. Vår förhoppning är att nya vänskaper ska bildas och att det ska finnas något som passar för alla i en Pop-Up nära dig”, skriver församlingen på sin hemsida.

Powered by Labrador CMS