Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Fler än 100 pastorer döda i covid-19 i Bolivia

Minst 100 evangeliska pastorer i Bolivia har dött i covid-19. Det skriver Evangelical Focus, som hänvisar till två evangelikala organisationer i landet. Flertalet ska ha smittats när de betjänade människor under pandemin.

– Man vågar knappt tänka på hur många andra församlingsmedlemmar som också dött, säger den tidigare boliviamissionären Birgitta Green.

Nyheter · Publicerad 15:23, 27 jul 2020

Pastor Luis Aruquipa Carlo, som leder Nationella kristna rådet i Bolivia, uppger för Evangelical Focus att omkring 40 pastorer avlidit i landets östra delar, medan 60 dött i de västra delarna.

– Dessutom kämpar flera smittade församlingsledare just nu för sina liv, säger han, och tillägger att flera gudstjänstlokaler står redo att användas som hälsocentraler för att stötta den mer eller mindre kollapsade sjukvården.

Enligt Belfort Guthrie, vice ordförande för Kristna kyrkors förbund i staden Santa Cruz, har 38 pastorer dött i regionen, många efter att ha hjälpt utsatta människor med allt från inköp till matlagning. De flesta hade olika bakgrundssjukdomar och smittades trots att de följde säkerhetsföreskrifterna.

Birgitta Green bor numera i Sverige, men har många kontakter i Bolivia efter sina och makens cirka 30 år i landet. Hon känner igen bilden av ett land som bågnar under pandemin och där människor inte får någon hjälp utanför familjen och de närmaste vännerna.

– I Bolivia lever en stor del av befolkningen på informella arbeten, som att sälja saker på gatan eller att ha stånd på en marknad, säger hon.

– Nu kan de inte göra det längre. Och eftersom det varken finns a-kassa eller sjukförsäkring, är det personliga nätverket det enda man har att förlita sig på.

Sjukhusen är fulla av covid-19-patienter och saknar personal, uppger kanadensiska CBC. Många har satt upp skyltar med orden ”Ingen mer plats”.

Birgitta Green berättar om hur människor tvingas betala överpriser för att skaffa syrgas och andra läkemedel till anhöriga, nu när det inte finns någon chans att ta sig till ett sjukhus.

– Men få har råd med det, säger hon.

HIttills har 2 300 personer konstaterats döda i covid-19 i Bolivia, även om den verkliga siffran antas vara betydligt högre. Enligt CBC är det just nu långa köer för att människor ska kunna begravas. Det gör att en del läkare skriver ut dödsintyg som inte nämner sjukdomen – något som i sin tur riskerar att sprida smittan ännu mer.

Tidigare i veckan rapporterades det om hur polisen på bara några dagar samlat in 420 döda kroppar från hem och offentliga platser i städerna La Paz och Santa Cruz. Uppemot 90 procent ska ha varit smittade av covid-19.

Att många inom vården både smittats och dött av covid-19 gör att det sprids rykten om att det är de vårdanställda som driver smittspridningen. På en del håll, framför allt på landsbygden och i fattiga stadsdelar, förekommer det att sjukvårdspersonal inte vågar ta sig till jobbet av rädsla för stenkastning.

Församlingarna har också en viktig roll som informationsspridare, särskilt bland den del av befolkningen som varken kan läsa eller skriva.

– Jag har sett en video där en pastor på landsbygden tog in ett handfat och en kanna vatten i kyrkan, och sedan visade för de församlade hur man tvättar sina händer, och förklarade varför det är så viktigt, säger Birgitta Green.

Hon framhåller att Pingstförsamlingarna i Ängelholm eller Vrigstad har upparbetade kanaler i Bolivia för den som vill skulle vilja skänka en gåva för att hjälpa de mest utsatta i Bolivia.

– Det handlar om att ge matkassar till familjer, ofta ensamma mammor, som inte har arbete för de får inte vara ute och sälja sina varor i gatustånd eller dylikt som de brukar. Mat- och medicinpriserna har skjutit i höjden och en matkasse för en vecka kostar i dagsläget cirka 450 kronor.

Dansk abortlag kan ändras – minskat skydd för ofödda

Danmark. I Danmark har ofödda barn ett lagstadgat skydd från och med graviditetsvecka tolv. Lagstiftningen... fredag 29/9 10:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00