Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Ärendet mot finska riksdagsledamoten Päivi Räsänen (KD) tas nästa vecka upp av hovrätten i Helsingfors. Foto: ADF International

Finsk politiker åter inför rätta för ord om homosexualitet

Den finska riksdagsledamoten Päivi Räsänen står nu för andra gången åtalad för hets mot folkgrupp för sina uttalanden om homosexualitet. Den kristna tv-kanalen Himlen TV7 inbjuder till fasta och bön för rättegången som inleds den 31 augusti.

Räsänen menar själv att hon endast har gett uttryck för den klassiska kristna synen på äktenskap och sexualitet.

Nyheter · Publicerad 10:00, 24 aug 2023

Världen idag har flera gånger skrivit om den finska kristdemokratiska riksdagsledamoten Päivi Räsänen, tidigare inrikesminister och partiordförande, som nu för andra gången ställs inför rätta för hets mot folkgrupp.

Upprinnelsen till den över fyra år långa rättsprocessen var ett inlägg på sociala medier 2019, där den finska politikern ifrågasatte att den lutherska kyrkan gav sitt stöd till Pride i Helsingfors.

”Hur går grunden i kyrkans undervisning, Bibeln, ihop med att lyfta upp synd och skam som skäl till stolthet (pride)”, skrev hon och publicerade även ett foto av bibeltexten från Romarbrevet kapitel 1, där utlevd homosexualitet beskrivs som synd.

Åtalet 2019 gällde förutom inlägget på sociala medier även uttalanden i ett radioprogram och en undervisningsskrift från 2004 där Räsänen bland annat skriver att homosexualitet enligt vetenskapen är en ”psykosexuell störning”.

Polisen lade ner fallet i förundersökningen, men riksåklagaren begärde en ny polisutredning. Han menade att Räsänens uttalanden ”kränker homosexuellas jämlikhet och människovärde”, och att de därför överskrider gränserna för yttrande- och religionsfrihet.

I mars 2022 frikändes hon enhälligt av tingsrätten i Helsingfors på alla åtalspunkter, men riksåklagaren överklagade domen till hovrätten. Den rättegången hålls den 31 augusti till 1 september.

Päivi Räsänen anser själv att hennes uttalanden representerar den klassiskt kristna synen på äktenskap och sexualitet.

”Jag godkänner inte att någon enda blir missaktad, hotad eller kränkt och detta har inte ingått i mina uttalanden”, skriver hon i ett inlägg på Facebook som översatts av den kristna tv-kanalen Himlen TV7.

Enligt Räsänens uppfattning handlar åtalet om ”en teologisk diskussion som inte hör hemma i en rättssal”.

”Bara rättsprocessen i sig skapar en avskräckningseffekt som är ägnad att förminska yttrande- och religionsfriheten. Om texter utifrån Bibelns undervisning ger upphov till en fällande dom innebär det en betydande inskränkning av trosfriheten”, fortsätter hon och avslutar med att hon litar på att ”processen är i Guds hand och har sitt syfte”.

Brottet faller under rubriceringen ”krigsbrott och brott mot mänskligheten” i den finska strafflagen och kan ge två års fängelse. Det skriver Räsänens juridiska företrädare Alliance Defending Freedom (ADF International).

– Att kriminalisera yttranden genom så kallade hatbrottslagar stänger ner viktiga offentliga debatter och hotar demokratin, säger Paul Coleman, vd för organisationen, i ett pressmeddelande.

Det finska Missionsstiftets biskop Juhana Pohjola åtalas också för andra gången. Han är ombud och styrelseledamot för Lutherstiftelsen i Finland, som publicerade Päivi Räsänens skrift 2004.

Den 28–29 augusti inbjuder Himlen TV7 till fasta och bön för Räsänens och Pohjolas rättegång i Helsingfors hovrätt samt för fortsatt frihet att tala och skriva utifrån Bibelns ord.

”Var och en fastar enligt sina förutsättningar där man är”, skriver kanalen i ett upprop.

Om texter utifrån Bibelns undervisning ger upphov till en fällande dom innebär det en betydande inskränkning av trosfriheten.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Dansk abortlag kan ändras – minskat skydd för ofödda

Danmark. I Danmark har ofödda barn ett lagstadgat skydd från och med graviditetsvecka tolv. Lagstiftningen... fredag 29/9 10:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00