Det är Herrens nåd att det inte är ute med oss, att det inte är slut med hans barmhärtighet. Den är ny varje morgon, stor är din trofasthet.
Klagovisorna 3:22-23

Världen idag

Republiken Finlands president, Sauli Niinistös, talar vid Kungliga Krigsvetenskapsakademiens 225:e högtidssammankomst i Stockholm den 12 november 2021. Foto: Fotograf: Jouni Mölsä/Republikens presidents kansli.

Finlands president varnar för svårare tider i Norden

Det säkerhetspolitiska läget i världen är allvarligt och den världsordning som skapades efter andra världskriget har förändrats. Det underströk Finlands president Sauli Niinistö vid sitt högtidstal under Kungliga Krigsvetenskapsakademiens 225:e högtidsdag i Stockholm förra veckan.

Nyheter · Publicerad 15:00, 18 nov 2021

– Tiden för att vakna till insikt är inte över. Olika varningsklockor fortsätter att ringa, allt starkare. Den tilltagande stormaktskampen blir allt tydligare, också för oss i Norden, sade president Sauli Niinistö i sitt tal.

Han underströk också att makten utövas av fler aktörer än tidigare. Aktörer som behärskar en ny teknik och nya metoder. I 2020-talets tid har hotbilderna förändrats.

– Under kalla kriget blev vi vana vid att leva i terrorbalans. Nu håller denna balans på att rubbas. Jag hyser ingalunda endast farhågor för vår framtid, men jag befarar att tiderna blir bara svårare och svårare, sade presidenten.

I talet framhöll han den stora betydelsen av de samarbeten Sverige och Finland har för den samlade säkerheten i norra Europa. Presidenten menade vidare att det redan djupa säkerhetspolitiska samarbetet Finland – Norge – Sverige borde utvecklas vidare. Talet i sin helhet finns att läsa på Kungliga Krigsvetenskapsakademiens hemsida.

”Den tilltagande stormaktskampen blir allt tydligare”

Franska styrkor lämnar Niger

Niger. Frankrike drar tillbaka sina styrkor från Niger. Även ambassadören kallas hem från landet, som... måndag 25/9 22:00

Lång process väntar för att laga avklippta E6:an: ”En pulsåder”

Olycka. Den avklippta E6:an är en ”pulsåder som gått av”, enligt Stenungsunds kommun. Att reparera vägen... måndag 25/9 19:00

Belgisk kvinna kvävdes med kudde under dödshjälp

Belgien. En belgisk kvinna som begärt dödshjälp kvävdes till döds med en kudde när den dödliga dosen... måndag 25/9 16:00