Men en sak får ni inte glömma, mina älskade: för Herren är en dag som tusen år och tusen år som en dag.
2 Petrusbrevet 3:8

Världen idag

Allt fler judar vill flytta till Israel. Nu kan fler ryska judar få hjälp med detta. Foto: Ariel Schalit/AP/TT

Finland kan få migrantläger för ryska judar

Läger för judar som vill lämna Ryssland kan komma att öppnas i Finland och Azerbajdzjan. Detta sedan Jewish Agency fått den israeliska regeringens tillstånd för detta. Samtidigt överväger organisationen att återöppna upptagningscenter i Israel för att ge ryska immigranter tillfälligt boende.

Nyheter · Publicerad 22:30, 4 okt 2022

Jerusalem Post konstaterar att tiotusentals personer som vill ”göra aliyah”, det vill säga bosätta sig i Israel, väntas anlända till Israel under de kommande månaderna på grund av den senaste tidens utveckling i Ryssland. Tidningen rapporterar om att den israeliska regeringen nu godkänt förslag för att underlätta processen.

Israels regering har nu gett Jewish Agency, som hjälper judar att emigrera till Israel, tillstånd att upprätta tillfälliga läger för ryska judar i Finland och Azerbaijan. Det är läger som är tänkta att fungera som de läger som tidigare öppnats i Rumänien och Polen för flyktingar från Ukraina.

När de ryska migranterna sedan kommer till Israel ska de enligt beslutet direkt få samma rättigheter som andra invandrare har, inklusive ekonomiskt grundstöd och ett så kallat absorptionspaket, redan innan det har klargjorts huruvida de verkligen kvalificerar sig för att invandra genom lagen om återvändande eller inte.

Samtidigt uppger Jewish Agencys ordförande Doron Almog att hans organisation är villig att återöppna israeliska upptagningscenter och göra dem till tillfälliga boenden, eftersom det är brist på hotellrum i landet.

Demonstrationerna handlar om vad vi anser vara demokratiskt

Israelkommentar Folk demonstrerar på gatorna i hela Israel. Varje lördagskväll sedan över en månad är man ute på... torsdag 23/3 00:00