Antisemitism

Filadelfia och Livets Ord tar avstånd från jude­fientlig predikan

Både FIladelfiakyrkan i Stockholm och Livets Ord i Uppsala tar nu avstånd från judefientliga uttalanden gjorda av egyptiske pastorn Sameh Maurice som tidigare besökt båda de svenska församlingarna.

Den predikan av den kände egyptiske pastorn Sameh Maurice där judarna utmålas som ”fienden till Jesu kors” väcker avsmak hos svenska pastorer vars församlingar Maurice besökt.

– För oss är detta oerhört obehagligt, säger Niklas Piensoho, föreståndare i Filadelfia Stockholm, som de senaste åren har stöttat Maurice församling ekonomiskt.

Publicerad Uppdaterad

Det var i slutet av december som Världen idag berättade om den arabisk-svenske pastorn Merzek Botros upprördhet över en arabiskspråkig predikan som först sändes via satellit-tv den 27 oktober av nätverket SAT7.

I predikan, som sedan lagts upp med engelsk text på Youtube, går den kände egyptiske pastorn Sameh Maurice till storms mot judarna, där han bland annat kallar dem för ”fienden till Jesu kors” och kritiserar att de har återvänt till Israel.

Vi var inte medvetna om att han tänkte så här.

Rune Borgsö

Då Maurice har varit gästpredikant i Sverige, dels på Livets Ords Europa­konferens i Uppsala 2016, dels i Filadelfia­kyrkan i Stockholm 2022, har Världen idag nu varit i kontakt med pastorer från de båda församlingarna efter att de också tagit del av Maurices predikan. 

– Det är obehagligt. Han går väldigt hårt ut mot judarna. Vi var inte medvetna om att han tänkte så här, säger Livets Ord-pastorn Rune Borgsö sin reaktion. 

Borgsö konstaterar att det finns ett betydligt judehat i arabvärlden och menar att det är djupt problematiskt när församlingar fångas upp av den anti­judiska stämningen i sin omgivning.

Även Filadelfiakyrkan Stock­holms pastor och föreståndare Niklas Piensoho pekar på den arabiska och muslimska majoritetskultur som Sameh Maurices församling i Kairo befinner sig i, vilket han tror är en bakgrund som är viktig att förstå. 

– Ingen av oss befinner sig på helt neutral mark, men för oss i Filadelfia är flera av de kopplingar han gör fullständigt horribla och helt oacceptabla, säger Piensoho.

För oss i Filadelfia är flera av de kopplingar han gör fullständigt horribla och helt oacceptabla.

Niklas Piensoho

Att som Maurice, utifrån Paulus ord, utmåla det judiska folket i allmänhet som fiender till Jesu kors är ett grepp som både Borgsö och Piensoho konstaterar knappast är något nytt, samtidigt som de beskriver det som allvarligt. 

– Det han gör är ju en bibeltolkning som har skapat förfärande konsekvenser genom historien och som vi nu i svensk frikyrka och kyrklighet tydligt tar avstånd ifrån, säger Niklas Piensoho.

Både Livets Ord och Filadelfiakyrkan har även haft grupper på besök i Sameh Maurice församling Kasr el-Dobara i Egypten, och Filadelfiakyrkan har tillsammans med Ibra stöttat den egyptiska församlingens evangelisationsarbete ekonomiskt de senaste åren. 

– Gud har öppnat en dörr i Egypten för evangeliet som är unik och det har varit en otroligt viktig tid och viktig satsning de har gjort. De hjälper olika lokala församlingar att genomföra väckelsemöten därför att det helt enkelt är möjligt nu, förklarar Piensoho.

Hur det ska gå med utbyten och stöttning till den egyptiska församlingen framöver är nu oklart. 

– I första steget behöver vi få samtala i församlingsledningen i Filadelfia och få lite tid att tänka, säger Piensoho.

Powered by Labrador CMS