Antisemitism

Känd egyptisk pastor som besökt Sverige sprider hat mot judar

Sameh Maurice.
Sameh Maurice har varit på besök i flera frikyrkor i Sverige.

I en satellitsänd tv-predikan ifrågasatte en känd egyptisk pastor, som varit i Sverige, nyligen judarnas rätt till landet Israel och kallade dem för ”fienden till Jesu kors”.

– Jag är chockad, säger den arabisk-svenske pastorn Merzek Botros, som blev både upprörd och ledsen när han hörde predikan.

Publicerad Uppdaterad

Botros berättar att predikan sändes den 27 oktober av det kristna satellit­kanal­nätverket SAT7, men att han själv sett den först senare, efter att andra gjort honom uppmärksam på den.

Pastorn som höll predikan är Sameh Maurice som är föreståndare för den stora evangeliska församlingen Kasr el-Dobara i Kairo, och som även har varit på besök i frikyrkor i Sverige.

Världen idag har kunnat ta del av den arabiskspråkiga predikan i fråga, som lagts upp som en video på Youtube och som översatts med engelsk text.

Det är efter drygt tio minuter som Maurice kommer in på Mellanösternkonflikten, där han först anklagar israelerna för att trakassera palestinierna för att få bort dem.

Maurice fortsätter sedan med att ifrågasätta judarnas återvändande till Israel, där han hävdar att de ”radikala judarna” tror att de har rätt till landet Israel, men att de ”riktiga judarna” inte kommit tillbaka utan bara skulle göra det om templet återuppbyggs och när Messias kommer. 

– Jag tror det är snack som går i hela arabvärlden och det stämmer inte, kommenterar Merzek Botros.

Efter att ha hänvisat till Paulus beskrivning i 1 Thessaloniker­brevet kapitel 2 om de judar som avvisade Jesus och bidrog till Jesu död, höjer Maurice sedan rösten och skriker upprepat: ”Vad är det för fel på judarna?”.

Efter att ha citerat en del av Paulus ord som svar, hävdar pastorn samman­fattningsvis till sist att judarna, till skillnad från den kristna församlingen, inte är Guds folk utan ”fienden till Jesu kors”. 

– Jag är jätteledsen att en pastor pratar på det här sättet. Man kan inte säga att judarna i dag har gjort så, säger Merzek Botros, och påpekar att det fanns många judar som trodde på Jesus under det första århundradet liksom i dag.

Sameh Maurices ifrågasättande av judarnas återvändande till Israels land är också något som upprör den svenske pastorn. 

– De kom tillbaka efter förföljelse till sitt gamla land. Varför är han emot judarna på det här sättet, är min fråga. Det här gör att det blir mer och mer hat. Vi ska älska alla, både israeler och palestinier, säger Merzek Botros. 

Powered by Labrador CMS