Nyheter

Få svenskar tror att politiker kan stoppa klimatförändringar

Kina är det land i världen som släpper ut mest koldioxid. Svenskarna vill se mer ekonomisk press på sådana länder.
Kina är det land i världen som släpper ut mest koldioxid. Svenskarna vill se mer ekonomisk press på sådana länder.

Få tror att svenska politiker kan påverka klimatförändringarna, enligt en ny Novus-undersökning. Undersökningen visar också att många ser kärnkraft som ett bättre alternativ än solceller och elbil.

Publicerad Uppdaterad

Analysföretaget Novus har frågat 1 730 svenskar i åldrarna 18–79 år om en rad politiska frågor. Av de 1 038 personer som svarade var det få – endast en procent – som anser att Sveriges politiker kan lösa klimatproblemen. Fler har tilltro till internationella aktörer och individens möjlighet att påverka, rapporterar SVT.

– Svenskarna förstår att klimatfrågan är en global fråga, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus till SVT Nyheter.

– Det spelar ingen roll om vi går ner på nollutsläpp av växthusgaser i Sverige, det kommer fortfarande vara problem internationellt, fortsätter han.

Nästan hälften av de tillfrågade tycker att ett ekonomiskt tryck på de länder som påverkar klimatet mest är det bästa tillvägagångssättet. Kina är i nuläget det land som släpper ut mest koldioxid.

Både kärnkraftsutbyggnad och sol-, vind- och vattenkraft ser svenskarna i undersökningen som bra alternativ, medan bara två procent av de tillfrågade tyckte att byta till elbil eller bygga solpaneler var en effektiv åtgärd.

Undersökningen består av enkätsvar från Novus slumpmässigt rekryterade panel.

Powered by Labrador CMS