Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

Expressen tar strid för gudstjänsterna

”Hur blev Gröna Lund viktigare än grundlagen?” Det skriver Expressens ledarredaktion om regeringens planer på att öppna upp nöjesparker, samtidigt som kyrkorna omfattas av åttapersonersregeln.

”Regeringens styvmoderliga behandling av grundlagsfästa rättigheter under pandemin är en gåta”, skriver redaktionen.

Nyheter · Publicerad 16:37, 27 apr 2021

Nu tar Expressen strid för rätten att fira gudstjänst. På ledarplats påminner tidningen om att religionsfriheten är en absolut rättighet som garanteras i regeringsformen och Europakonventionen, en rättighet som bara får inskränkas i absoluta nödfall.

”Det är dock svårt att hävda att det rör sig om absoluta nödfall när det samtidigt är fritt fram att trängas på Skansen i Stockholm sedan 1 april”, skriver ledarredaktionen.

Bakgrunden är att maxtaket på åtta personer fortfarande gäller för kyrkor, moskéer och synagogor, oavsett storlek, men inte för utomhusmarknader och nöjesparker. 

I sin ledartext länkar tidningen även till en artikel i Världen idag, om församlingen som ville hålla gudstjänst för fler än åtta personer utomhus, med munskydd, men som fick avslag i förvaltningsrätten. 

”Fritt översatt: Det går fintfint att åka karusell vid första tecken på att smittan sjunker undan, men för ett besök i kyrkan behöver vi vara stensäkra. Kruxet är såklart att besök på Gröna Lund eller Liseberg inte är någon mänsklig rättighet, medan religiösa sammankomster är det”, skriver Expressen.

Nöjesparkerna har dock inte fått öppna som det var tänkt, eftersom smittspridningen ökade i april. Nytt beslut i frågan tas den 17 maj och Expressen uppmanar regeringen att utnyttja tiden till att reflektera över sina prioriteringar:

”Regeringens styvmoderliga behandling av grundlagsfästa rättigheter under pandemin är en gåta. Öppna upp kyrkorna före nöjesparkerna och låt folk demonstrera.”

I USA har flera delstater lagstiftat mot diskriminering av religiösa samfund under pandemin.

I Indiana har guvernören Eric Holcomb nyligen undertecknat en ny lag som betecknar kyrkornas verksamheter som samhällsviktiga tjänster nödvändiga för hälsa och välfärd under krissituationer. Därigenom förbjuds delstatsregeringen att behandla religiösa samfund mer restriktivt än sekulära aktörer, rapporterar Christian Post. Liknande lagstiftning har tidigare införts i North Dakota.

I flera amerikanska stater har restriktioner mot att hålla inomhusgudstjänster hävts, med hänvisning till ett beslut i Högsta domstolen som förbjuder stater att införa mer restriktiva begränsningar för kyrkor än för andra aktörer.

Kruxet är såklart att besök på Gröna Lund eller Liseberg inte är någon mänsklig rättighet, medan religiösa sammankomster är det.

Abortfrågan handlar om det ofödda barnets rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

Sorgegudstjänst hölls för offren i masskjutningen i Oslo

Norge. På söndagen slöt Osloborna upp i en sorgegudstjänst i stadens domkyrka efter helgens terrordåd där... tisdag 28/6 07:00

Keramiker till vänster och vd:ar till höger på valsedeln

Drygt hälften av alla 54 000 politiker som kandiderar i höstens val har uppgett något slags... tisdag 28/6 04:30

OS-vinnaren Jonny Nilsson har avlidit

Dödsfall. Jonny Nilsson, OS-guldmedaljör i skridskor, har lämnat jordelivet. I en intervju med Världen idag... måndag 27/6 20:00

Signe Strålin: Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier