Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

Pastorn TD Jakes menar att rasism är ett problem som man aldrig tagit tag i på allvar. Foto: Charles Sykes/AP/TT

Evangelikala ledare markerar mot rasism och kravaller

Flera kända pastorer i USA ställer sig bakom fredliga protester mot polisvåld och rasism. Samtidigt tar nu många avstånd från de våldsamheter som följt i protesternas spår och lyfter i stället fram försoning som vägen vidare.

Nyheter · Publicerad 11:57, 17 jun 2020

Rasismen i USA är ett resultat av en andlig och kulturell pandemi som funnits i landet sedan det grundades och som man aldrig på allvar tagit tag i.

Det sade den välkände predikanten TD Jakes i ett samtal med Hillsongpastorn Carl Lentz i samband med att protesterna tog fart.

Micaiah Young, pastor i Life Center Church i Milwaukee, har lyft fram icke-våldsprincipen.

”Vi ropar ut och säger att vi inte kommer att acceptera detta längre, men vi använder de fredliga verktyg vi har för att göra skillnad”, säger han enligt Christianity Today.

Rayshard Brooks, en svart fyrabarnsfar, dödades i helgen i samband med ett polisingripande i staden Atlanta. Det har fått protesterna och kravallerna att ta ny fart i USA.

Brooks sköts i ryggen av en polisman utanför en snabbmatsrestaurang. Polisen som sköt Brooks har avskedats och Atlantas polischef har avgått.

USA:s president Donald Trump undertecknade under tisdagen en presidentorder om att reformera polisväsendet. Trump har beklagat dödsskjutningen av Rayshard Brooks och kallat det en fruktansvärd och väldigt besvärande händelse.

På sociala medier sprids nu videoklipp där polisingripande i USA går fel och till synes slutar i övervåld och till och med dödsskjutningar. Kravallerna fortsätter och har varit särskilt intensiva i delstater där det demokratiska partiet styr.

Bland svarta debattörer riktas även kritik mot vandaliseringen och det sätt som protesterna tar form. En av de mer kontroversiella är Trumpsupportern Candace Owens som har motsatt sig att Floyd nu beskrivs som en hjälte och en symbol för den antirasistiska rörelsen. Hon vill inte förminska polisvåldet men har även lyft fram Floyds brottsliga bakgrund.

Kristna profiler vädjar till amerikanerna att inte möta orättvisa med våld och hat.

Mer än 1 000 personer samlades i helgen i Boston för initiativet ”Boston Pray” som initierades av den tidigare amerikanska fotbollsstjärnan Ben Watson. 

”Det som alltid behövs är en andlig förändring. Det är hjärtat i allt. Rasism är synd. Vår tanke är att samla troende och icke-troende för att gemensamt be och söka Guds ansikte”, sade Watson i ett uttalande.

Samlingen beskrivs som ett historiskt möte där temat var en väg framåt genom försoning med Guds hjälp, snarare än upplopp och vandalisering.

”Vi måste fortsätta att be dagligen. Vi är ett folk”, sade en av de medverkande, Sean Campbell, under tårar, enligt CBN. 

Vi ropar ut och säger att vi inte kommer att acceptera detta längre, men vi använder de fredliga verktyg vi har för att göra skillnad.

Abortfrågan handlar om det ofödda barnets rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

OS-vinnaren Jonny Nilsson har avlidit

Dödsfall. Jonny Nilsson, OS-guldmedaljör i skridskor, har lämnat jordelivet. I en intervju med Världen idag... måndag 27/6 20:00

Attacker mot prolife-grupper och kristna på grund av beslutet

Abort Både före och efter beslutet att upphäva abortprejudikatet Roe mot Wade i USA:s högsta domstol har... måndag 27/6 14:30

Signe Strålin: Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

Ny vapenlag redo att klubbas i USA

USA. Tuffare bakgrundskontroller och större möjlighet att neka personer som dömts för våld i nära... måndag 27/6 10:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier