Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog för oss medan vi ännu var syndare.
Romarbrevet 5:8

Världen idag

Pastorn TD Jakes menar att rasism är ett problem som man aldrig tagit tag i på allvar. Foto: Charles Sykes/AP/TT

Evangelikala ledare markerar mot rasism och kravaller

Flera kända pastorer i USA ställer sig bakom fredliga protester mot polisvåld och rasism. Samtidigt tar nu många avstånd från de våldsamheter som följt i protesternas spår och lyfter i stället fram försoning som vägen vidare.

Nyheter · Publicerad 11:57, 17 jun 2020

Rasismen i USA är ett resultat av en andlig och kulturell pandemi som funnits i landet sedan det grundades och som man aldrig på allvar tagit tag i.

Det sade den välkände predikanten TD Jakes i ett samtal med Hillsongpastorn Carl Lentz i samband med att protesterna tog fart.

Micaiah Young, pastor i Life Center Church i Milwaukee, har lyft fram icke-våldsprincipen.

”Vi ropar ut och säger att vi inte kommer att acceptera detta längre, men vi använder de fredliga verktyg vi har för att göra skillnad”, säger han enligt Christianity Today.

Rayshard Brooks, en svart fyrabarnsfar, dödades i helgen i samband med ett polisingripande i staden Atlanta. Det har fått protesterna och kravallerna att ta ny fart i USA.

Brooks sköts i ryggen av en polisman utanför en snabbmatsrestaurang. Polisen som sköt Brooks har avskedats och Atlantas polischef har avgått.

USA:s president Donald Trump undertecknade under tisdagen en presidentorder om att reformera polisväsendet. Trump har beklagat dödsskjutningen av Rayshard Brooks och kallat det en fruktansvärd och väldigt besvärande händelse.

På sociala medier sprids nu videoklipp där polisingripande i USA går fel och till synes slutar i övervåld och till och med dödsskjutningar. Kravallerna fortsätter och har varit särskilt intensiva i delstater där det demokratiska partiet styr.

Bland svarta debattörer riktas även kritik mot vandaliseringen och det sätt som protesterna tar form. En av de mer kontroversiella är Trumpsupportern Candace Owens som har motsatt sig att Floyd nu beskrivs som en hjälte och en symbol för den antirasistiska rörelsen. Hon vill inte förminska polisvåldet men har även lyft fram Floyds brottsliga bakgrund.

Kristna profiler vädjar till amerikanerna att inte möta orättvisa med våld och hat.

Mer än 1 000 personer samlades i helgen i Boston för initiativet ”Boston Pray” som initierades av den tidigare amerikanska fotbollsstjärnan Ben Watson. 

”Det som alltid behövs är en andlig förändring. Det är hjärtat i allt. Rasism är synd. Vår tanke är att samla troende och icke-troende för att gemensamt be och söka Guds ansikte”, sade Watson i ett uttalande.

Samlingen beskrivs som ett historiskt möte där temat var en väg framåt genom försoning med Guds hjälp, snarare än upplopp och vandalisering.

”Vi måste fortsätta att be dagligen. Vi är ett folk”, sade en av de medverkande, Sean Campbell, under tårar, enligt CBN. 

Vi ropar ut och säger att vi inte kommer att acceptera detta längre, men vi använder de fredliga verktyg vi har för att göra skillnad.

Protesterna mot vaccinpass och ökad kontroll bör tas på allvar

Ledare Det var inte vaccinet som sådant utan vaccinpass och kampen för grundläggande fri- och rättigheter... tisdag 25/1 00:10

Statens agerande kring pandemin ännu i dunkel

Ledare Den långa coronavågen har nu gått över i en ny fas. Folkhälsomyndigheten med flera berättade i... lördag 22/1 00:10

Lösning för Claras natthärbärge – den här vintern

Hemlöshet. S:ta Clara kyrka i Stockholm har funnit en ny lokal till församlingens natthärbärge. Under... måndag 24/1 21:00

Striden avgörs på höjden

Bönekrönika En biblisk händelse som på ett illustrativt sätt visar på bönens betydelse i församlingen finner vi... tisdag 25/1 00:00

Jag glömmer inte Seglora smedjas härjningar

Gästkrönika Nyligen rapporterades om att föreningen Hjärta, en lokalgrupp inom organisationen Socialdemokrater... tisdag 25/1 00:00

Finns det hopp om äktenskapet efter att min fru var otrogen?

Karin svarar. För cirka fyra månader sedan berättade min fru att hon varit otrogen med en man på jobbet när de...

Israels fiender testar landets reaktionsförmåga

Israelkommentar Det finns flera tecken på att Israels fiender förbereder sig för krig. Frågan är om Israel är...
Följ Världen idag i sociala medier