Herre, upp i himlen räcker din nåd, din trofasthet ända till skyarna.
Psaltaren 36:6

Världen idag

EFK-pastorer: Hbtq-process kan splittra samfundet

Inom Evangeliska frikyrkan (EFK) hörs röster som vill liberalisera samfundets bibelsyn på äktenskapet. Flera pastorer som Världen idag talat med är oroade över att pågående process ska landa i avsteg från klassisk bibelsyn och därmed ett splittrat samfund.

– Jag är väldigt ledsen och djupt bedrövad över den här utvecklingen, säger mångårige Örebropastorn Bo Wettéus.

Nyheter · Publicerad 10:00, 5 maj 2022

Andreas Holm, föreståndare och pastor i EFK-församlingen Motala baptistkyrka, anser att den pågående processen inom EFK är ”väldigt tragisk”.

– Det man gör är att man försöker diskutera och rösta fram nya ordningar i stället för att ställa sig frågan vad Guds ord säger, menar han.

Flera pastorer hissar varningsflagg.

– Jag ställer mig upp i den här frågan för att jag älskar människor. Församlingens uppgift är att omfamna och vägleda, säger Christer Roshamn, pastor i Folkungakyrkan Stockholm.

– Jag tycker Bibeln är väldigt tydlig i den här frågan. Det är en farlig tendens att börja kompromissa med Guds ord, säger Tord Renkel, pastor i Betel Runemo.

I ett mejl till Världen idag förklarar EFK:s missionsdirektor Linalie Newman att processen utgår från en motion författad av några som är för en vidgad syn på äktenskapet samt en person som står för en klassisk biblisk hållning.

”Det betyder att det redan från början fanns olika förväntningar på vad processen skulle leda fram till”, menar Newman.

Christer Roshamn anser att Bibeln är tydlig med att Guds tanke om sexualiteten inom äktenskapet är mellan en man och en kvinna.

– Annars välsignar vi något som vi inte har mandat att välsigna, säger han.

Bo Wettéus pekar på faran med att frångå tydlig biblisk förkunnelse.

– Vad blir nästa steg? Om man vill vara tre i ett äktenskap, ska vi då ändra igen eftersom folk vill ha det så.

– En klassisk kristen hållning är tydlig bibelundervisning kombinerad med en stor barmhärtighet gentemot människor som kämpar med sin identitet och sexualitet, säger Bo Wettéus.

Christer Roshamn framhåller betydelsen av att människor får möta en församling som förkunnar Bibeln som Guds ord.

– Människor som har funnit evangeliet på internet och omvänt sig vill finna en församling som står för Guds ord och ordningar, säger han.

– Nästa gång kan frågan gälla om Jesus verkligen dog för våra synder, eller om han uppstod på den tredje dagen. Metoderna för hur man presenterar Guds sanning kan variera, men budskapet kan aldrig ändras på något sätt, säger Tord Renkel.

Linalie Newman fortsätter i mejlet:

”Vi behöver alla bli mer lyhörda för Andens viskningar i våra liv och vårt behov av nåd. Däremot tycker jag inte det alltid är så enkelt. Så jag välkomnar även det samtalet, vi i EFK vill vara bra på att prata om svåra frågor”, säger hon.

Världen idag har tidigare berättat att EFK-församlingarna Immanuelskyrkan i Örebro samt Saronkyrkan i Göteborg valt att bejaka samkönade relationer.

Bland flera av de pastorer Världen idag talat med finns en oro för att processen ska splittra Evangeliska Frikyrkan. Linalie Newman säger att hon förstår denna oro för splittring i samfundet och att hon själv delar den:

”Det är tydligt att detta är en fråga med stor laddning.”

Anser du som främsta andliga ledare för EFK att Bibeln ger utrymme för att uttala Guds välsignelse över samkönade sexuella relationer?

”Min ingång i frågan är den vigselordning vi har i EFK, där vi viger en man och en kvinna. Jag har inte ändrat min syn på äktenskapet under denna process. Sedan ber jag gärna om Guds närvaro och välsignelse in i människors liv”, säger Linalie Newman.

Andreas Holm tror att det kommer att blåsa allt snålare kring den som fortsätter stå upp för Bibelns ord.

– Prästen och pastorn måste våga gå före och betala det priset. Jag är orolig för att ledare och församlingar ska böja sig för den här liberaliserade bibeltolkningen. Det ligger ett allvar i att frångå Guds uttalade sanningar, säger han.

Att välja en annan väg än att stå fast vid Bibelns syn på äktenskapet som ett förbund mellan en man och en kvinna skulle bli förödande för EFK, menar flera pastorer.

– Om beslutet landar i att det är upp till varje församling så kommer det att splittra samfundet, tror Christer Roshamn.

Det är en farlig tendens att börja kompromissa med Guds ord.
Jag är orolig för att ledare och församlingar ska böja sig för den här liberaliserade bibeltolkningen.
En klassisk kristen hållning är tydlig bibelundervisning kombinerad med en stor barmhärtighet gentemot människor som kämpar med sin identitet och sexualitet.

Misstänkt båt var i Sverige före Nord Stream-sabotaget

Nord Stream. Den tyska segelbåten Andromeda misstänks ha använts vid sprängningarna av gasledningarna Nord... onsdag 27/9 19:00

När ska polletten trilla ner hos våra teologer och pastorer?

Ledare Tidskriften The Spectator, en brittisk veckotidning med fokus på politik, publicerade förra veckan... onsdag 27/9 00:10

Trefaldighetskyrkan i Arvika utsatt för skadegörelse

Arvika. Trefaldighetskyrkan i Arvika har utsatts för omfattande skadegörelse. Kyrkan är därmed för... onsdag 27/9 16:00

Deltagare brast ut i lovsång när konferens bombhotades

USA. Ett bombhot tvingade en kristen konferens i USA att avbrytas. Deltagarna evakuerades till ett... onsdag 27/9 13:00

Yom Kippur – en medicin mot offermentalitet

Israelkrönika I går (måndag) inföll Yom Kippur i Israel. Under dagen befann jag mig i Tiberias tillsammans med en... onsdag 27/9 00:00