Nyheter

Döden inom äldreomsorgen: ”De får den vård de behöver”

Är man orolig för att en coronasmittad person på ett äldreboende inte får den vård han eller hon behöver kan man be om en flytt till sjukhus, säger sjukvårdsdirektör Björn Eriksson. Foto: Henrik Montgomery/TT
Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Att det i princip inte finns någon syrgas på särskilda boenden är inte orsaken till att många äldre har dött. Det menar Björn Eriksson sjukvårdsdirektör i Stockholm, men kan inte garantera att äldre inte avlidit på grund av att de vårdats på boenden i stället för på sjukhus.

Publicerad Uppdaterad

Förra veckan berättade Världen idag att läkaren Jon Tallinger menar att tusentals liv kan räddas om coronasjuka personer på äldreboenden ges syrgas. Senare samma vecka släppte Socialstyrelsen uppgifter som gör gällande att 52 procent av alla 70+are som dött till följd av corona har dött på ett särskilt boende, och inte på sjukhus. Samtidigt har det kommit larmrapporter från sjukhuspersonal som hävdat att äldre personer har prioriterats bort inom intensivvård för att det ska finnas lediga platser till yngre personer.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS