Herrens ögon är vända till de rättfärdiga och hans öron till deras rop.
Psaltaren 34:16

Världen idag

Läkare kräver syrgas till äldre – ”tusentals kan räddas”

Tusentals liv skulle kunna räddas om coronasjuka personer på äldreboenden fick syrgas. Det menar läkaren Jon Tallinger som hävdar att äldre dör på grund av de inte får den behandling de behöver.

– Det finns massor av lösningar, säger han till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 11:06, 7 maj 2020

En instruktionsvideo gällande symtomlindring vid coronasmitta i livets slutskede har fått stor spridning. Videon är framställd av Region Stockholm i samarbete med Palliativt kunskapscentrum och Stockholms sjukhem och har nått olika vårdinrättningar i Sverige.

Att videon rekommenderar smärtlindring i form av morfin ­– även när patienten har svårt att få luft – men inte nämner ett ord om syrgas har mött kritik.

En som reagerade på videon var läkaren Jon Tallinger, specialist i allmänmedicin och verksamhetschef på Läkarhuset i Tranås.

– Jag mådde illa och fick kräkningskänslor. Jag såg en humanitär katastrof, säger han.

På frågan vad det innebär att patienterna får morfin och inte syrgas ger han ett kortfattat svar:

– De dör, säger han.

Överläkaren Lars Ljungström, som arbetar med coronapatienter på infektionskliniken i Skövde, reagerar inte negativt på filmen utan tycker att den är bra.

– Jag skulle tro att videon riktar sig till vårdinrättningar utanför sjukhus där syrgas inte alltid finns tillgängligt. Det kan exempelvis handla om äldreboenden där vissa patienter vårdas i livets slutskede, säger han till Världen idag.

Han påpekar vidare att syrgas inte används i en fas där patienten väntas dö inom något dygn eftersom det riskerar att förlänga döendet utan att lindra symptomen.

Palliativt kunskapscentrum, som ligger bakom videon, poängterar att instruktionerna i första hand riktar sig till personal som möter döende personer.

”Därför ligger fokus på symtomlindring och på psykosocialt och existentiellt stöd”, skriver de och påpekar att andra råd gäller för potentiellt botbara patienter.

Jon Tallinger ger dock inte mycket för detta svar.

– Man hade i så fall inte behövt skicka ut den här videon. Vi läkare vet redan hur vi ska behandla palliativa patienter, säger han.

Palliativt kunskapscentrum tycker ändå att videon behövs.

– Generellt sett är inte den palliativa vården särskilt väl utbyggd i primärvården, det ser vi exempelvis i siffror på hur få som vårdas och dör inom den basala hemsjukvården, säger Fredrik Sandlund, verksamhetschef på Palliativt kunskapscentrum i Stockholms län, till Världen idag.

I onsdags publicerade Socialstyrelsen en rapport som visar att 52 procent av alla över 70 år som avlidit till följd av coronaviruset har dött på ett särskilt boende. 43 procent i samma åldersgrupp dog på sjukhus.

En person som bedömdes vara för svag för sjukhusvård och i stället ordinerades palliativ vård är 81-åriga Jan Andersson. SVT berättar att Jan inte fick möjlighet att träffa en läkare eftersom Socialstyrelsen uppmanat läkare inom äldrevården att undvika fysiska besök och i stället göra bedömningar över telefon. Först efter protester fick Jan Andersson dropp i stället för palliativ vård.

Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universitet, är kritisk till det som skedde och menar att Jan Andersson inte är det enda fallet. För SVT berättar han att han har fått många mejl från oroliga anhöriga som anser att närstående i äldrevården inte ges en chans till vård.

– I många kommuner får man inte ens dropp om man bor på ett äldreboende och man skickar inte äldre till sjukhus. I praktiken dör äldre i onödan, säger han.

Läkaren Jon Tallinger anser att det finns många lösningar för att öka chanserna för äldre covid-sjuka att överleva. Framför allt vill han att syrgas sätts in på äldreboenden.

– Min uppskattning är att 20 000 människoliv skulle sparas, säger han.

Enligt Jon Tallinger är det bara att beställa syrgasapparater. Han berättar att han själv har beställt en apparat för 13 000 kronor från Spanien, i det fall hans egen mamma skulle bli sjuk.

– Människan har löst problem i alla tider. Det finns massor av lösningar, säger han.

Han påpekar att man även – i de fall där de äldre klarar av att flyttas – skulle kunna använda fältsjukhuset i Älvsjö där det finns syrgas.

Finns det fall där syrgas kan skada?

– Att säga att syrgas är farligt för patienter är skamlöst. Det finns ett enda tillfälle då det kan skada och det är bland patienter som har en mycket svår kol, säger Jon Tallinger.

Han påpekar att syrgas i de allra flesta fall förlänger patienternas liv.

– Det är det jag är utbildad för, att förlänga människors liv – att förlänga livsglädjen och livskvalitén, säger han.

Att Sverige har misslyckats med att skydda de äldre från covid-19 har mött både nationell och internationell kritik. Regeringen har även varit självkritisk.

– Det är klart att det är ett misslyckande, utan tvekan, sade socialminister Lena Hallengren till Aftonbladet.

Sverigedemokraterna har lämnat in en begäran om att riksdagen kallas till särskild debatt om döden på äldreboenden till följd av coronaviruset. Och nu har Bo Rothstein, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, gått ut och sagt att han anser att en haverikommission måste tillsättas när det gäller vad som hänt på äldreboendena.

– Alla springer ifrån ansvaret, trots att många äldre har fått sätta livet till, säger han till TT.

Statsminister Stefan Löfven är, enligt nyhetsbyrån, trygg med den svenska coronastrategin, men menar att det är svårt att få äldreomsorg att fungera med många timanställda och brister i utbildning och instruktioner.

– Vi behöver förbättra villkoren i äldreomsorgen, säger han, men går inte in på exakt hur det ska ske.

Jesus kallar alla lärjungar att förneka sig själva

Gästledare Lagom till Pingst FFS rådslag i maj 2023 utkom forskningsrapporten ”Pingströrelsens ecklesiologi i... fredag 9/6 00:10

Jerusalem ska spela på Hönö med låtar från nya albumet

Hönö. För första gången på över två år och efter sångarens tuffa sjukdomsperiod förra året, ska det... torsdag 8/6 20:00

Tv-predikanten Pat Robertson har avlidit

Dödsfall. Den välkände amerikanske predikanten Pat Robertson har avlidit. Robertson var inte minst känd för... torsdag 8/6 16:30

Trump utmanas av sin tidigare parhäst

Ledare På onsdagen kom det väntade beskedet från tidigare vicepresidenten Mike Pence att han önskar bli... fredag 9/6 00:00