Saliga är de som hungrar och törstar efter rättfärdighet, för de ska bli mättade.
Matteusevangeliet 5:6

Världen idag

Diplomat hedras postumt för sin insats för judar

En portugisisk diplomat fick sparken för att ha räddat judiska flyktingar under andra världskriget. Nu får han officiellt erkännande och eget monument.

Nyheter · Publicerad 12:00, 30 jun 2020

I maj 1940 invaderade Nazi­tyskland Frankrike. En och en halv månad senare var slaget förlorat för fransmännen och en vapenvila signerades. Tyskarna hade överraskat Frankrike genom att invadera Belgien och inta landet norrifrån.

Den våren flydde desperata judar från norra Frankrike söderut, mot spanska gränsen. Tiotusentals flyktingar, däribland 10 000 judar, fann vägen till Bordeaux, i sydvästra Frankrike. Allt de ville ha var papper som kunde få dem över gränsen mot den iberiska halvön och vidare ut i Europa.

Portugal styrdes 1940 av diktatorn António de Oliveira Salazar. Även om han höll Portugal neutralt under andra världskriget, var landet inte någon trygg hamn för judar, såsom Sverige blev för många.

Enligt Jerusalem Post hade Salazar antagit en förordning som förbjöd portugisiska diplomater att utställa transitvisum till judar på flykt, även om dessa flydde från utrotning. Papperslösa flyktingar fick inte heller korsa gränsen till Spanien, där diktatorn Francisco Franco styrde.

Om portugisiska diplomater skulle ge flyktingar papper för inresa till Portugal måste de i varje enskilt fall be regeringen i Lissabon om lov.

Denna instruktion valde Aristides de Sousa Mendes att ignorera. Han var diplomat och ledare för det portugisiska konsulatet i Bordeaux. När flyktingar strömmade till för att söka visum till Portugal ställdes han inför ett dilemma: Skulle han följa Salazars order, eller skulle han rädda liv?

Valet föll på att följa det han såg som sin moraliska plikt.

Inom loppet av kort tid satte Sousa Mendes upp ett improviserat visumkontor i konsulatet, och med hjälp av sina söner och ett par judar utfärdade han transitvisum till alla som önskade komma bort från det ockuperade Frankrike, både judar och andra.

Ingen vet exakt hur många visum Sousa Mendes lyckades utfärda på ett par dagar. Uppskattningarna är, enligt BBC, mellan 10 000 och 30 000. De flesta som anlände till Portugal drog vidare till Amerika.

Enligt Sousa Mendes-stiftelsen har de dokumenterat 3 800 människor som fått ett sådant visum av Mendes.

– Om tusentals judar lider på grund av en kristen [Adolf Hitler; red anm], kan en kristen lida för så många judar, sade den portugisiske diplomaten senare som förklaring till sitt beslut att inte följa Lissabons order, enligt det judiska Förintelsemuseet Yad Vashem.

Efter att ha handlat stick i stäv med den portugisiska regeringen förlorade Mendes diplomatjobbet och ancienniteten han hade tjänat ihop genom en lång karriär som diplomat. Han miste också sin pension och klarade inte av att försörja sin stora familj.

Mendes levde resten av livet i fattigdom, fram till sin död 1954.

1966 erkändes Mendes som en av de ”rättfärdiga bland nationerna” (Righteous among the Nations) av Yad Vashem. Utmärkelsen ges till den som har gjort en stor insats för att rädda judiska liv under judeförföljelsen på 1930- och 40-talet. Mendes är en av tre portugiser som tilldelats denna titel.

22 år efter denna utmärkelse beslutade den lagstiftande församlingen i Portugal att beklaga och dra tillbaka anklagelserna mot honom postumt. Detta skedde delvis efter internationella påtryckningar.

Och den 9 juni i år antog det portugisiska parlamentet enhälligt att officiellt erkänna Aristides de Sousa Mendes insats för judiska flyktingar under kriget. Han får nu ett eget monument i panteonbyggnaden i huvudstaden Lissabon, där flera nationella hjältar ligger begravda.

Du har hållit fast vid mitt ord – brevet till Filadelfia

Det finns många församlingar som kallar sig själva Filadelfia; detta är fullt förståeligt. Både... tisdag 1/12 00:00

Adventshögtiden firades in digitalt

Svenska kyrkan. Årets adventsfirande i Svenska kyrkan hölls i mångt och mycket på nätet. Digitala gudstjänster... måndag 30/11 15:55

Älska mig mer än de andra

Böneskolan Strax innan Jesus lämnade lärjungarna för sin kommande himmelsfärd möter han dem vid Tiberiassjön.... tisdag 1/12 00:00

Förslag: Ersätt skolornas kösystem med lottning

Friskolor. För att komma till rätta med segregationen föreslår en utredning att kösystem till populära... måndag 30/11 13:45

Hur påverkas Europa och Israel av amerikanska presidentvalet?

Israelkommentar Trots juridiska efterspel och pågående rättstvister kring röstningsförfarande i det amerikanska...

Du har hållit fast vid mitt ord – brevet till Filadelfia

Det finns många församlingar som kallar sig själva Filadelfia; detta är fullt förståeligt. Både...