Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden
1 Petrusbrevet 1:5

Världen idag

Den nya fredsplanen för Israel avslöjades

Jerusalem ska bli Israels ”odelade huvudstad” meddelade USA:s president Donald Trump när han presenterade sin fredsplan. Enligt planen ska judiska samhällen i Judéen och Samarien bli en del av Israel, samtidigt ska palestinierna få möjlighet att få en egen stat.

Nyheter · Publicerad 15:27, 29 jan 2020

– I den här planen kommer Jerusalem att fortsätta vara Israels odelade – det här är väldigt viktigt – odelade huvudstad, betonade Trump när han i sällskap av israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu presenterade sin kraftigt försenade fredsplan på tisdagen.

Beskedet möttes av jubel från publiken och applåder från Netanyahu.

– Du är den störste vän Israel har haft i Vita huset, slog den israeliske premiärministern fast.

Trump vidhöll att han har gjort väldigt mycket för Israel.

– Därför är det inte mer än rätt att jag även gör mycket för palestinierna. Jag vill att det här ska vara ett bra avtal för dem också, sade han.

– Avtalet vi presenterar i dag är en fantastisk möjlighet för palestinierna att äntligen uppnå en egen oberoende stat. Det kan vara den sista chansen de har.

Men fredsplanen ställer också krav på palestinsk motprestation, sade Trump, enligt Reuters.

– För att trygga en framgångsrik palestinsk stat ber vi palestinierna att anta utmaningen att leva i fredlig samexistens. Det innebär att sätta stopp för Hamas och Islamiska jihads skadliga aktiviteter och permanent upphöra med det ekonomiska stödet till terrorister.

En karta över den föreslagna framtida gränsdragningen mellan Israel och en palestinsk stat har tagits fram. Av den framgår att dagens israeliska samhällen i Judéen och Samarien (även kal­lat Västbanken) ska få status av israeliska enklaver, omgivna av en framtida palestinsk stat.

– I årtionden har fred undgått oss trots så många välmenande fredsförslag. De har misslyckats eftersom de inte lyckats hitta rätt balans mellan Israels behov av säkerhet och Palestinas strävan efter självständighet. Men du, herr president, erkänner att Israel måste ha suveränitet över Jordandalen och andra strategiska områden i Judéen och Samarien, sade Netanyahu, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Vår kontroll över dessa områden har skandalöst kallats ”olaglig ockupation”. I dag, herr president, punkterar du den stora lögnen. Du erkänner israelisk suveränitet över dessa platser som beskrivs i Bibeln, som är själva grunden för vår civilisation.

Parallellt med att fredsplanen presenterades i Washington, gjorde de rivaliserande palestinska rörelserna al-Fatah och Hamas, som styr Västbanken respektive Gazaremsan, en ovanlig markering av enighet med ett gemensamt möte i Ramallah. Båda avfärdade fredsplanen i skarpa ordalag.

– Våra rättigheter är inte till salu och går inte att köpslå med. Och ert förslag, den här konspirationen, kommer inte att gå igenom, kommenterade palestinske ledaren Mahmud Abbas, och kal­lade fredsplanen ”århundradets smocka”.

– Vi kommer att bekämpa förslaget på alla sätt, sade den högt uppsatte Hamasledaren Khalil al-Hayya.

I Gaza, Judéen och Samarien utbröt gatuprotester mot den amerikanska fredsplanen. I övrigt reagerar världen blandat på fredsplanen.

EU ska ”studera planen noga” men betonar att målet måste vara en tvåstatslösning.

Storbritannien betraktar den som ett ”helt klart seriöst förslag”, medan Turkiets utrikesminister avfärdar den som ”dödfödd”.

FN:s kommentar är att världsorganisationen står fast vid en tvåstatslösning och att man fortsatt har inställningen att ”stödja palestinier och israeler att finna en lösning baserad på 1967 års gränser”.

Ryssland uppmanar Israel och palestinierna att börja förhandla direkt med varandra för att hitta en ”gemensamt acceptabel kompromiss”.

Israels ärkefiende Iran kallar planen för ”århundradets förräderi”, dömd att aldrig lyckas och den libanesiska Hizbollahrörelsen stämplar fredsplanen som en ”skam”.

Förenade arabemiraten kallar däremot Trumps fredsplan ”en viktig startpunkt för samtal”.

Vår kontroll över dessa områden har skandalöst kallats ”olaglig ockupation”. I dag, herr president, punkterar du den stora lögnen. Du erkänner israelisk suveränitet över dessa platser som beskrivs i Bibeln, som är själva grunden för vår civilisation.

Trumps fredsplan

Fredsplanen bygger på en tvåstatslösning. En karta har tagits fram över en föreslagen gränsdragning. Enligt denna ska delar av Judéen och Samarien, däribland Jordandalen och israeliska bosättningar, tillfalla Israel.

De områden som i dag kontrolleras av palestinier ska fördubblas i storlek.

Jerusalem ska förbli Israels ”odelade huvudstad” medan den föreslagna palestinska huvudstaden ska ligga i Abu Dis, en by i utkanten av Jerusalem.

Varken israeler eller palestinier kommer att tvingas flytta från sina hem. Palestinska flyktingar ska inte tillåtas återvända till områden som kontrolleras av Israel.

Planen förutsätter en ”demilitariserad” palestinsk stat, samtidigt som Israel ansvarar för säkerheten väster om Jordanfloden. Över tid ska den framtida palestinska staten få större säkerhetsansvar.

50 miljarder dollar ska satsas på att bland annat skapa en miljon nya palestinska jobb.

Organisationer larmar: Tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer

Ökade kostnader för mat, el och räntor gör det svårt för familjer att få ihop vardagen och barnen... måndag 20/3 13:00

Veckans KD-affär vittnar om en partikultur på glid

Ledare För ett halvår sedan fick Kristdemokraterna gå in i regering som näst starkaste parti. Det var en... lördag 18/3 00:10