Ert tal ska alltid vara vänligt kryddat med salt, så att ni vet hur ni ska svara var och en.
Kolosserbrevet 4:6

Världen idag

Demokrat försvarar abort vid förlossning

Till och med när en kvinna har börjat föda fram sitt barn ska hon kunna beviljas abort. Det menar den demokratiska politikern Kathy Tran, i delstaten Virginia, som föreslagit en sådan lagändring.

Nyheter · Publicerad 17:00, 4 feb 2019

Förra veckan berättade Världen idag att den demokratiska majoriteten i delstaten New York har släppt igenom en lagändring som avkriminaliserar abort fram till födseln. Men det är inte bara i New York som frågan är aktuell – i delstaten Virginia har den demokratiska politikern Kathy Tran lagt fram ett liknande lagförslag.

I förslaget föreslås att en läkare tillsammans med två andra läkare inte längre ska behöva intyga att en abort i den tredje trimestern (vecka 28 fram till födseln) är nödvändig för kvinnans hälsa. Enligt förslaget ska det räcka med att en läkare förordar aborten. Det ska heller inte längre krävas att kvinnans fysiska eller psykiska hälsa riskerar att ”väsentligt försvagas” av att fullfölja graviditeten – det ska räcka med att läkaren bedömer att den psykiska eller fysiska hälsan ”försvagas”.

I en utfrågning som är dokumenterad i ett videoklipp får Kathy Tran förklara hur lagen ska tillämpas i praktiken.

”Hur långt in i tredje trimestern kan en läkare utföra en abort ifall han bedömer att kvinnans mentala hälsa riskerar att försvagas?”, frågar en mansröst som uppges tillhöra den republikanske delstatsdelegaten Todd Gilbert.

”Genom den tredje trimestern. Den tredje trimestern pågår hela vägen upp till 40 veckor”, svarar Kathy Tran.

”Till slutet av den tredje trimestern?”, fortsätter utfrågaren.

”Ja, jag tror inte att vi har en gräns i lagförslaget”, säger Tran.

”Så, om en kvinna har fysiska tecken på att hon ska föda – hon har börjat öppna sig – skulle det fortfarande vara en tidpunkt då hon kan begära en abort om hon är kvalificerad?”

”Mitt lagförslag skulle tillåta det, ja”, säger Kathy Tran.

Kathy Trans resonemang backas upp av delstatens demokratiska guvernör Ralph Northam. I en intervju med radiokanalen WTOP säger han att han anser att den typen av beslut bör tas av de berörda läkarna, mammorna och papporna.

Om en kvinna exempelvis just ska föda ett barn som förväntas ha missbildningar skulle en abort, enligt Ralph Northam, kunna gå till enligt följande: Barnet föds fram och hålls bekvämt. Det återupplivas ifall det är vad mamman och familjen vill. Annars ”följer en diskussion mellan mamman och läkaren”.

”Vi vill inte att de styrande ska vara involverade i denna typ av beslut. Vi vill att beslutet ska tas av mammorna och deras vårdgivare”, säger han.

Enligt tidningen The Western Journal stöttades Ralph Northam valkampanj 2017 med två miljoner dollar från abortorganisationen Planned Parenthood. I slutet av förra veckan hamnade Northam i blåsväder efter att det kommit uppgifter om att han ska vara en av personerna på ett rasistiskt foto i en gammal skolårsbok. TT skriver att Northam till en början bekräftade uppgifterna, men sedan förnekade dem.

Som Världen idag har skrivit tidigare är det flera amerikanska delstater som inte har någon övre gräns för abort. Enligt en kartläggning från det abortförespråkande forskningsinstitutet Guttmacher Institute är det 20 delstater som tillåter abort fram till födseln om mammans liv eller hälsa är i fara. Utöver det är det, enligt forskningsinstitutet, sju delstater som tillåter abort till födseln även om mammans liv eller hälsa inte är i fara.

Vi vill inte att de styrande ska vara involverade i denna typ av beslut. Vi vill att beslutet ska tas av mammorna och deras vårdgivare.

Sverige är, sin kristna historia till trots, återigen väldigt hedniskt.

Ledarkrönika Vi närmar oss pingsthögtiden med förväntan på att Anden ännu en gång ska få fylla sitt bedjande... torsdag 28/5 00:20

FN-kommitté stoppade utvisning av dödshotad konvertit

Asyl. FN:s kommitté för mänskliga rättigheter har stoppat utvisningen av den kristne konvertiten Mostafa,... fredag 29/5 20:00

Människovärdet blir synligt i coronatider

Ledare Debatten om den svenska coronastrategin fortsätter, och lär så göra under lång tid framöver. Något... torsdag 28/5 00:00

Ivo fick in 3 000 anmälningar – ser allvarliga brister

Corona. Sedan mitten av mars har Ivo fått in omkring 3 000 tecken på risk inom vård och omsorg. Myndigheten... fredag 29/5 16:38

Hur kan jag sluta vara ”den duktiga flickan”?

Familjefrågan. Jag har alltid varit extremt högpresterande och har väldigt höga krav på mig. Jag skulle nog säga...

Socialistiska och liberala förbudskrav tog över svensk skola

Kampen om den svenska skolan (del 4/4). Efter 1990-talets friskolereform återfick Socialdemokraterna makten och inledde en rad samordnade...