Nyheter

Coronautbrott i Gällivare sätter stopp för kyrkmöten

Antalet konstaterade fall av covid-19 har ökat kraftigt i Gällivare den senaste tiden och stadens pingstförsamling har för andra gången i år beslutat att lägga alla sina kyrkmöten på is. Kommunen har valt att stänga alla fritids- och kulturanläggningar. Foto: Hans-Olof Utsi/TT
Antalet konstaterade fall av covid-19 har ökat kraftigt i Gällivare den senaste tiden och stadens pingstförsamling har för andra gången i år beslutat att lägga alla sina kyrkmöten på is. Kommunen har valt att stänga alla fritids- och kulturanläggningar. Foto: Hans-Olof Utsi/TT
Jörgen Kitok Andersson Foto: Privat
Jörgen Kitok Andersson Foto: Privat

Pingstförsamlingen i Gällivare hade precis haft sin första gudstjänst på över två månader när det nu pågående lokala coronautbrottet uppdagades. Nu vet de inte när de kan träffas fysiskt igen.Samtidigt kommer vittnesbörd om att det finns en öppenhet för Gud mitt i krisen.

Publicerad Uppdaterad

Vi är beroende av både Gud och förböner här.

Jörgen Kitok Andersson

Jörgen Kitok Andersson, styrelsemedlem i pingstkyrkan i Gällivare, berättar att församlingen tog beslutet att inte längre ha några möten i kyrkan, som en säkerhetsåtgärd med tanke på coronapandemin, någon gång i mars. Sedan dess har de haft gudstjänster och bönemöten via internet, med hjälp av videosamtals-appen Skype.

Församlingen har 30–40 aktiva medlemmar och alla har dessvärre inte haft tekniken för att kunna delta i de digitala mötena, men Kitok Andersson har i alla fall upplevt att mötena har varit uppskattade av dem som har kunnat vara med. 

– Det har ändå känts bra att få ha den där möjligheten till kontinuitet, säger han. 

Efter att det inte hade varit så mycket känd smittspridning i Gällivare bestämde de sig till slut dock för att starta upp sin ungdomsgrupp igen, samt att ha en gudstjänst med årsmöte den sista maj, med extra glest mellan bänkarna. 

– Vi uppfattade väl att det var ett ganska stort sug efter att komma. Drygt 30 kom. Det kom även människor som var över 70 år, konstaterar Jörgen Kitok Andersson. 

Veckan som följde kom dock rapporterna om att smittspridningen hade ökat i Gällivare. 

– Det var lite snopet. Jag längtar ju efter att få träffa församlingen igen. Vi längtar efter det, säger Jörgen Kitok Andersson, styrelsemedlem i pingstkyrkan.

– Så vi hann bara ha ett möte innan vi fick stänga ned igen. Nu har vi återgått till Skype. Det kändes tråkigt. Det blir inte samma att sitta på Skype, menar han. 

Även församlingens hemgrupp har nu ställt in sina möten. Församlingen har dock redan tidigare uppmuntrat varandra till att hålla kontakten via telefon och att hjälpa äldre med att handla. Jörgen Kitok Andersson har också fått höra vittnesbörd om öppenhet och att Gud möter människor mitt i allt. 

Även om han själv inte är rädd för att smittas av corona så vill han gärna be Världen idags läsare att be för människorna i Gällivare, där situationen på sjukhuset redan är mycket ansträngd på grund av det lokala coronautbrottet. 

– Det är klart att jag känner en oro för att människor ska fara illa. Vi är beroende av både Gud och förböner här, säger Jörgen Kitok Andersson. 

Powered by Labrador CMS