Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Coronabistånd kan missbrukas – UD ska ”följa frågan”

Svenska utrikesdepartementet ser allvarligt på uppgifterna om att coronabistånd till palestinier ska ha missbrukats. UD:s presstjänst uppger för Världen idag att de kommer att följa frågan noga via det svenska generalkonsulatet i Jerusalem.

Nyheter · Publicerad 16:50, 10 jun 2020

Världen idag berättade nyligen om uppgifterna från biståndsgranskaren NGO Monitor, om att palestinska organisationer med koppling till terroriststämplade paramilitära organisationen PFLP ska ha fått biståndspengar avsedda för coronahjälp – pengar som de dessutom ska ha missbrukat. 

UD:s presstjänst har nu svarat på Världen idags frågor angående saken.

Hur mycket pengar har Sverige bidragit med till coronarelaterad hjälp till de palestinska områdena? 

– Sveriges stöd till covid-19-hanteringen i Palestina går till största delen via FN, medan några hälsopartners inom det civila samhället också får stöd. Svenskt stöd till hanteringen av covid-19 i Palestina fördelar sig enligt följande: 20 miljoner kronor till FN:s landspecifika humanitära fond, 14 miljoner kronor till Palestinian Medical Relief Society och åtta miljoner kronor till Gaza Community Mental Health Programme, skriver pressavdelningen.

Vad är UD:s inställning till att vissa av de palestinska organisationer som har fått del av biståndet ifråga uppges ha kopplingar till terrorstämplade PFLP? 

– UD har förtroende för FN:s kontrollmekanismer i syfte att upptäcka missbruk av utbetalda medel likväl som att medel inte går till terroriststämplade organisationer. Likaså kan de hälsopartners med vilka Sverige arbetar visat på god intern styrning och kontroll. 

Hur ser UD på uppgifterna om att pengarna ska ha missbrukats? 

– UD ser allvarligt på påstående om att medel som stöd till bekämpandet av covid-19 ska ha missbrukats och kommer fortsätta att följa frågan noga via generalkonsulatet i Jerusalem.

UD har förtroende för FN:s kontrollmekanismer i syfte att upptäcka missbruk av utbetalda medel ...

Om du frågar mig vill jag inte alls tillbaka till det gamla vanliga.

Ledarkrönika I mitten på mars, precis innan mycket stängdes ner i vårt samhälle, var jag och min fru och... torsdag 24/9 00:00

Aron Flams advokat: Handlar om yttrandefrihet

Upphovsrätt. Komikern Aron Flam och Beredskapsmuseet möttes under torsdagen i Stockholm tingsrätt för att göra... fredag 25/9 19:00

Coronakrisen drev Europas största bordell i konkurs

Tyskland. För att stoppa smittan förbjöds prostitution tillfälligt i hela Tyskland den 16 mars. Nu upphävs... fredag 25/9 16:00

Ingen paus för förföljelsen under corona

Missionsglimten Under corona­pandemin har jag skickat flera vädjanden om förbön för kristna som förföljs på grund... torsdag 24/9 00:10

Hur blir jag bättre på att lyssna på min fru?

Familjefrågan Jag har ett problem. Min fru och flera andra blir lätt irriterade på mig för att de upplever att...