Det är Herrens nåd att det inte är ute med oss, att det inte är slut med hans barmhärtighet. Den är ny varje morgon, stor är din trofasthet.
Klagovisorna 3:22-23

Världen idag

Pengar som skulle gå till att förhindra spridningen av coronaviruset i Gaza kan ha gått till lobbying mot Israel. På bilden ses arbetare som desinficerar en marknad i Gaza. Foto: Adel Hana/AP/TT

Grupper med terrorkoppling kan ha fått corona-bistånd

Flera palestinska organisationer med koppling till det terroriststämplade paramilitära organisationen PFLP ska ha missbrukat biståndspengar avsedda för coronahjälp, uppger den israeliska granskande organisationen NGO Monitor.

Enligt tidningen Jerusalem Post är Sverige en av biståndsgivarna.

Nyheter · Publicerad 10:30, 27 maj 2020

Det handlar enligt Jerusalem Posts artikel om motsvarande tiotals miljoner svenska kronor i internationellt bistånd som varit avsett att användas för att finansiera palestiniernas nödåtgärder med anledning av coronapandemin. Stödet koordineras av FN:s världshälsoorganisation, WHO, samt FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp, OCHA. 

Den Jerusalembaserade organisationen NGO Monitor, som bland annat granskar användningen av biståndspengar, uppger sig dock ha funnit att flera av de palestinska organisationer som fått pengar genom FN-organen WHO och OCHA har kopplingar till den av EU och USA terrorstämplade paramilitära organisationen PFLP, Folkfronten för Palestinas befrielse.

Bland de organisationer som ska ha fått stöd nämns till exempel det Gazabaserade Palestinska centret för mänskliga rättigheter, PCHR, och Ramallahbaserade Unionen för jordbruksarbeteskommittéer, UAWC. 

NGO Monitor pekar dessutom på konkreta tecken på missbruk av biståndspengarna. Enligt deras granskningsrapport ska FN-organet OCHA ha angivit att pengarna skulle användas för att ”möta folkhälsobehoven och omedelbara humanitära konsekvenser av pandemin på Västbanken, inklusive Östra Jerusalem, och på Gazaremsan”.

Granskningen ska dock ha upptäckt att flera av satsningarna inte tycktes bidra nämnvärt till den humanitära hjälpen, utan snarare handlade om anti-israeliska projekt som märkts som covid-19-satsningar. Till exempel ska flera organisationer ha fått pengar för att skriva brev och pressmeddelanden, där flera skulle kunna beskrivas som brev med diverse krav på åtgärder från israeliska statens eller israeliska politikers sida.

Ett exempel på sådana kommunikationsprojekt som nämns är ett uttalande från 18 organisationer som uppmanar Israel att ”häva blockaden mot Gaza”, för att sjukvårdsmaterial ska kunna komma in till området. Detta samtidigt som FN-organet OCHA konstaterar att Israel redan tillåter sådana transporter till Gaza.

Världen idag har ställt ett antal frågor till svenska utrikesdepartementet angående det påstådda missbruket av svenska biståndspengar, men hade vid pressläggningen ännu inte fått något svar.

Franska styrkor lämnar Niger

Niger. Frankrike drar tillbaka sina styrkor från Niger. Även ambassadören kallas hem från landet, som... måndag 25/9 22:00

Lång process väntar för att laga avklippta E6:an: ”En pulsåder”

Olycka. Den avklippta E6:an är en ”pulsåder som gått av”, enligt Stenungsunds kommun. Att reparera vägen... måndag 25/9 19:00

Belgisk kvinna kvävdes med kudde under dödshjälp

Belgien. En belgisk kvinna som begärt dödshjälp kvävdes till döds med en kudde när den dödliga dosen... måndag 25/9 16:00