Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Pengar som skulle gå till att förhindra spridningen av coronaviruset i Gaza kan ha gått till lobbying mot Israel. På bilden ses arbetare som desinficerar en marknad i Gaza. Foto: Adel Hana/AP/TT

Grupper med terrorkoppling kan ha fått corona-bistånd

Flera palestinska organisationer med koppling till det terroriststämplade paramilitära organisationen PFLP ska ha missbrukat biståndspengar avsedda för coronahjälp, uppger den israeliska granskande organisationen NGO Monitor.

Enligt tidningen Jerusalem Post är Sverige en av biståndsgivarna.

Nyheter · Publicerad 10:30, 27 maj 2020

Det handlar enligt Jerusalem Posts artikel om motsvarande tiotals miljoner svenska kronor i internationellt bistånd som varit avsett att användas för att finansiera palestiniernas nödåtgärder med anledning av coronapandemin. Stödet koordineras av FN:s världshälsoorganisation, WHO, samt FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp, OCHA. 

Den Jerusalembaserade organisationen NGO Monitor, som bland annat granskar användningen av biståndspengar, uppger sig dock ha funnit att flera av de palestinska organisationer som fått pengar genom FN-organen WHO och OCHA har kopplingar till den av EU och USA terrorstämplade paramilitära organisationen PFLP, Folkfronten för Palestinas befrielse.

Bland de organisationer som ska ha fått stöd nämns till exempel det Gazabaserade Palestinska centret för mänskliga rättigheter, PCHR, och Ramallahbaserade Unionen för jordbruksarbeteskommittéer, UAWC. 

NGO Monitor pekar dessutom på konkreta tecken på missbruk av biståndspengarna. Enligt deras granskningsrapport ska FN-organet OCHA ha angivit att pengarna skulle användas för att ”möta folkhälsobehoven och omedelbara humanitära konsekvenser av pandemin på Västbanken, inklusive Östra Jerusalem, och på Gazaremsan”.

Granskningen ska dock ha upptäckt att flera av satsningarna inte tycktes bidra nämnvärt till den humanitära hjälpen, utan snarare handlade om anti-israeliska projekt som märkts som covid-19-satsningar. Till exempel ska flera organisationer ha fått pengar för att skriva brev och pressmeddelanden, där flera skulle kunna beskrivas som brev med diverse krav på åtgärder från israeliska statens eller israeliska politikers sida.

Ett exempel på sådana kommunikationsprojekt som nämns är ett uttalande från 18 organisationer som uppmanar Israel att ”häva blockaden mot Gaza”, för att sjukvårdsmaterial ska kunna komma in till området. Detta samtidigt som FN-organet OCHA konstaterar att Israel redan tillåter sådana transporter till Gaza.

Världen idag har ställt ett antal frågor till svenska utrikesdepartementet angående det påstådda missbruket av svenska biståndspengar, men hade vid pressläggningen ännu inte fått något svar.

En öppen debatt kritiskt för vår framtid

Ledare I veckan publicerades ett uppmärksammat öppet brev i tidningen Harper Magazine. Brevet är... lördag 11/7 00:00

Sverige behöver en kristen ”68-rörelse”

Ledare Har du känt dig frustrerad över att dina barn i skolbänken drillas i idéer och värden som strider... torsdag 9/7 00:00

Gammalt jättekors funnet i Pakistan

Historia. I juni upptäcktes ett stort marmorkors i bergen i norra Pakistan. Det kan vara mer än tusen år... lördag 11/7 16:51

Att vara sänd är att inte underskatta rollen som ”god granne”.

Inför söndag Mark 3:7–19 Just den här söndagen, den 12 juli, avslutar vi Hönökonferensen med en... fredag 10/7 12:00

Kan en kristen bära vapen?

Mot väggen Kan en kristen med gott samvete bära vapen i egenskap av polis eller militär och när så behövs även...

Hans Sundberg – min bakgrund

John Wimber och Vineyard i Sverige (del 2/10). På Fjellstedtska skolan blev Hans andedöpt och började lära känna Andens liv. Han låter vuxendöpa...