Nyheter

Corona-under i Tanzania bekräftas av missionsprofil

Stora kampanjmöten kan hållas i Tanzania trots coronapandemin. Vid landets gränser har man dock noggrann kontroll. Foto: Privat
Stora kampanjmöten kan hållas i Tanzania trots coronapandemin. Vid landets gränser har man dock noggrann kontroll. Foto: Privat
Landshövdingen i Geitaprovinsen, Robert Gabriel Luhumbi, på knä i bön tillsammans med svenske Göran Duveskog. Foto: Privat
Landshövdingen i Geitaprovinsen, Robert Gabriel Luhumbi, på knä i bön tillsammans med svenske Göran Duveskog. Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat

Medan max åtta personer får samlas i Sverige råder full mötesfrihet i Geitaprovinsen i Tanzania. Det berättar missionsprofilen Göran Duveskog som nyligen besökte landet. Precis som landets president tror regionens landshövding att människors böner till Gud är förklaringen till den låga smittspridningen.

Publicerad Uppdaterad

Inget pekar på några extra dödstal och sjukhusen är inte extra belastade.

Göran Duveskog

Jag tror det sätter avtryck i den andliga världen när landets ledning utlyser bön och fasta och själva deltar i det.

Göran Duveskog

Världen idag har tidigare berättat om den låga smittspridningen i Tanzania och om hur landets president gett Gud äran och pekat på bön som en viktig förklaring. Nu bekräftar förkunnaren Göran Duveskog, ordförande för missionsorganisationen Trosgnistan, att ett corona-under verkar ha skett i landet.

I Geitaprovinsen har Trosgnistan grundat fler än 90 församlingar och i början av november deltog Göran Duveskog i en kampanj där. Han var i landet i tolv dagar och möttes av friska människor.

– Det finns inga restriktioner utan full mötesfrihet råder. Däremot är man mycket noggrann vid landets gränser. Min tolk från Kenya tvingades, som alla andra, till coronatest för att bli insläppt, säger Göran.

– Inget pekar på några extra dödstal och sjukhusen är inte extra belastade. Folket är informerade och medvetna, men säger att de inte har några problem med corona, så vi välkomnades att ha en stor möteskampanj.

I storstäderna råder dock en viss försiktighet enligt pastorer där som Duveskog haft kontakt med.

En av kampanjens dagar deltog Robert Gabriel Luhumbi, som är regionens High Commissioner (motsvarande landshövding), som berättade om sin tro. Efter sin utnämning förra året sade han till Gud: ”Jag överlåter denna region till dig och jag är din tjänare.”

Duveskog beskriver att landshövding Luhumbi predikade med kraft, och talade om hur Gud skonat landet från pandemin på grund av folkets böner. Han berättade om att även ekonomin i regionen gått bättre med mycket lyckosam utvinning i områdets guldgruvor.

– När jag mötte landshövdingen och såg hans personliga hängivenhet till Gud kände jag en respekt för detta. Jag upplevde att han har en genuin överlåtelse, och jag tror att det sätter avtryck i den andliga världen när landets ledning utlyser bön och fasta och själva deltar i det, säger Duveskog.

När pandemin blev känd i mars förbereddes coronaavdelningar på sjukhusen i Tanzania. Några personer insjuknade och fick vård. Presidenten uppmanade folket att samlas i kyrkorna för att fasta under tre dagar och be om att landet skulle skonas från corona.

Att spridningen avtog och testningen upphörde i somras har bekräftats av landets sjukvård, något som Världen idag tidigare har berättat om.

– När en president gör en sådan pålysning och själv går in i bön och fasta tillsammans med sina ministrar, då tror jag det förlöser en välsignelse från Gud över landet, säger Göran Duveskog.

Han jämför skeendet med vad som hände i Nineve när Jona kom dit, och även Oberammergau där de berömda Passionsspelen visas till minne av att pesten på 1600-talet gick förbi staden efter att människor bett.

I slutet av januari åker Göran Duveskog tillbaka till Tanzania för pastorskonferens och möteskampanj i en annan del av landet.

Powered by Labrador CMS