Nyheter

Cancerceller ”begick självmord” i israelisk forskningsstudie

Israeliska forskare har fått cancerceller att bekämpa sig själva genom att börja producera ett gift. Foto: Ewa Krawczyk/AP/TT
Israeliska forskare har fått cancerceller att bekämpa sig själva genom att börja producera ett gift. Foto: Ewa Krawczyk/AP/TT
Cancerstudien utfördes vid universitetet i Tel Aviv. Foto: Ynhockey, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Cancerstudien utfördes vid universitetet i Tel Aviv. Foto: Ynhockey, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Israeliska forskare har lyckats förmå cancerceller att ”begå självmord”. Genom mRNA-teknik fick de cellerna att själva producera det gift som slutligen dödade dem.– Det är som att placera en trojansk häst inuti cancercellen, säger professor Dan Peer vid Tel Avivs universitet.

Publicerad Uppdaterad

Forskare vid Tel Avivs universitet har för första gången fått cancerceller att själva producera ett gift som tar död på dem. I en studie, ledd av doktoranden Yasmin Granot-Matok och professorn Dan Peer, försvann omkring hälften av cancercellerna i en hudcancertumör, rapporterar World Israel News.

Teamet använde sig av en mRNA-teknik som liknar den teknik som tillämpades vid framtagandet av covidvacciner. Den genetiska informationen för ett gift, som normalt produceras av bakterier, kodades in i mRNA-molekyler. Dessa molekyler förpackades därefter i lipidnanopartiklar som täcktes med antikroppar för att säkerställa att partiklarna skulle levereras direkt till cancercellerna.

Resultatet blev att cellerna ”läste receptet” och började producera det giftiga protein som till slut dödade dem.

– Det är som att placera en trojansk häst inuti cancercellen, säger Dan Peer till World Israel News.

Han förklarar att många bakterier producerar gifter, även kallade toxiner.

– Det mest kända av dessa är förmodligen botulinumtoxinet som injiceras vid botox-behandlingar. En annan klassisk behandlingsteknik är kemoterapi.

Men kemoterapi mot cancer, även kallad cellgiftsbehandling, har nackdelen att den även dödar friska celler.

Man skulle förmodligen, med forskarnas metod, även kunna använda sig av de flesta andra bakterieproducerade toxiner. Det är ytterligare en fördel, eftersom man då kan byta ut toxinet mot ett annat om cancercellerna skulle utveckla resistens mot det första toxinet, vilket de ofta gör vid cellgiftsbehandling.

Powered by Labrador CMS