Nyheter

C-stämman: Ja till dödshjälp och sänkt alkoholålder

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok i samband med partiets stämma i Örebro i helgen.
Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok i samband med partiets stämma i Örebro i helgen.

Centerpartiet säger ja till att tillåta dödshjälp i Sverige. Partistämman sade även ja till att verka för sänkt ålder för att få handla alkohol på Systembolaget. C ska också fortsätta som parti inom kyrkopolitiken.

Publicerad Uppdaterad

C-stämmans beslut innebär att partiet är det riksdagsparti som går längst i frågan om dödshjälp. Bland annat ska partiet verka för att utreda legalisering av dödshjälp samt läkarassisterad dödshjälp. L, SD, MP, V samt en arbetsgrupp inom M vill sedan tidigare utreda frågan om aktiv dödshjälp, uppger Aftonbladet.

Motståndare till dödshjälp framhåller ofta läkarens uppgift att verka för livet, genom att lindra och bota, som ett av flera argument. Man framhåller även att legalisering av dödshjälp riskerar att öka patienters känsla av att ligga anhöriga och samhälle till last.

I lördagstidningen berättade Världen idag att C:s partistyrelse föreslagit att en ny, från partiet fristående, organisation för kyrkopolitiken ska bildas. Inför stämman hade de kyrkopolitiskt aktiva inom partiet uttalat sig emot detta förslag, rapporterade Kyrkans tidning.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS