Nyheter

C i blåsväder – fällde påståenden om heder, islam och kristendom

Centerpartiet Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson, har enligt kritiker försökt spela ner problemen med hederskultur inom islam.
Centerpartiet Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson, har enligt kritiker försökt spela ner problemen med hederskultur inom islam.

Uttalanden kring hederskultur och religion från Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl har skapat en våg av förvåning och kritik på sociala medier. Bland annat ifrågasätts centerpartistens beskrivning av hedersförtryckets omfattning i Sverige, men också hans beskrivning av kristendom.

Publicerad Uppdaterad

Skulle det vara en ’pytteliten minoritet’ som praktiserar hederskultur? Det beräknas drabba en kvarts miljon människor i vårt land.

Ebba Busch (KD) i ett inlägg på Twitter

Det var i en SVT-debatt om integration som Ådahl (C) först invände mot den egyptisk-svenske skribenten Omar Makrams beskrivning av läget i Sverige.

Makram argumenterade för att multikulturalism inte går ihop med den svenska liberala demokratin, och beskrev han hur han upplevt att svenskarna är alltför försiktiga när det gäller kritik av kultur och religion, och då i synnerhet islam.

– Jag har kommit till Sverige på grund av att jag har lämnat och kritiserat islam, och det har varit jättekonstigt för mig att se hur det är i den offentliga debatten, sade Makram.

Centerpartisten kontrade då med att antyda att Makram generaliserade för mycket, och menade att folk skuldbeläggs bara för att de är muslimer.

I stället, menade Martin Ådahl (C), borde man prata om problemet med fundamentalism, medan Makram i sin tur menade att Ådahls resonemang illustrerar just hur debatten inte fungerar.

– Folk kan inte göra skillnad mellan islam som religion – eller en uppsättning idéer – och muslimer som människor, så kritik av islam blir per automatik hat mot muslimer, sade Makram, och fick mothugg direkt:

– Det är du som inte skiljer mellan fundamentalister, personer som bedriver hederskultur som utgör en pytteliten minoritet av alla muslimer som är hårt arbetande i det här landet, sade centerpartisten.

Detta sistnämnda uttalande fick sedan i sin tur Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch att på torsdagseftermiddagen kalla Ådahls debattinlägg för ”obegripligt”, i ett inlägg på Twitter.

”Skulle det vara en ’pytteliten minoritet’ som praktiserar hederskultur? Det beräknas drabba en kvarts miljon människor i vårt land”, invände KD-ledaren.

Ådahl hade då i ett eget Twitter-inlägg, några timmar tidigare, skrivit om vad han menar är ”hatattacker mot islam” i Sverige, och vävde då dessutom in en beskrivning av kristendomen.

”Det generaliseras hej vilt kring hela religionen islam (och muslimer) utifrån en extrem svans av fundamentalister. Få pratar lika svepande om kristendom (min tro) och få kristna låter sig definieras av abort- och kvinnoprästmotståndare”, skrev centerpartisten.  

Flera Twitter-användare kritiserade därefter Ådahls nya inlägg utifrån det faktum att världens största kristna samfund, den romersk-katolska kyrkan, är emot just både abort och kvinnliga präster.

”Menar Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson verkligen att påven (och katolska kyrkan i Sverige) är att jämställas/jämföras med radikal islamism?” frågade exempelvis Svenska evangeliska alliansens biträdande generalsekreterare, Jacob Rudenstrand, retoriskt.

Även Liberalernas integrations-politiske talesperson Robert Hannah passade på att ge sig in i debatten, med en debattartikel i Expressen.

”Centerpartister har på senare tid gjort det till en sport att försöka hindra en ärlig debatt – och riskerar att göra sig själva till islamisternas nyttiga idioter”, kommenterade liberalen.

Powered by Labrador CMS