Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

Buschs polisutspel ledde till debatt om Bibelns syn på våld

Det var i en intervju med Sveriges Radio som KD- ledaren Ebba Busch väckte starka reaktioner när hon frågade sig varför polisen inte sköt skarpt i samband med upploppen nyligen. Det ledde till en teologisk debatt om Bibelns syn på våld som engagerade både statsråd och ärkebiskopen.

Nyheter · Publicerad 19:00, 25 apr 2022

– Vi har minst 100 skadade poliser och den stora frågan som borde ställas är: Varför har vi inte minst 100 skadade islamister, 100 skadade kriminella, 100 skadade upprorsmakare?

Det sade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch i Ekots lördagsintervju i SR.

– Varför sköts det inte skarpt? frågade hon sig längre fram i intervjun.

Uttalandena möttes av en våg av kritik.

Polisförbundet tog avstånd från orden och menade att en partiledare som närmast uppmanar svensk polis att skada personer genom att skjuta skarpt inte hör hemma i en rättsstat.

Justitieminister Morgan Johansson (S) gick ytterligare ett steg längre i sin tolkning av Buschs utspel och menade att hon ville att polisen skulle ställa till ”en massaker”. 

Från enskilda poliser får dock Ebba Busch stöd. Den profilerade polisen Peter Larsson skriver på Twitter att han efter att ha sett filmer från upploppen anser att man hade kunnat skjuta in i folkmassan som attackerade och ”med lagstöd kommit undan precis vem man än hade träffat”.

Han beskriver scenerna vid upploppen som något av det värsta han skådat.

”Att vi inte har ett flertal dödade och mängder med skottskadade ligister är faktiskt helt otroligt. Jag överdriver inte. Inte ens lite. Jag är nästan i chock. Ord räcker inte till. Ni som inte sett kan inte förstå”, skriver han.

Erik Nord, chef i polisområde Storgöteborg, menar på Twitter att vissa av KD-ledarens citat är vassa ”men lyssnar man på hela intervjun blir den samlade bilden en annan än om man bara tar del av lösryckta citat”.

Själv menar Busch att hon blivit vantolkad.

– Jag har inte önskat att se fler skadade, jag har inte sagt åt polisen hur man ska sköta sitt jobb, säger hon till Aftonbladet.

– Jag har sagt att man måste ställa frågan kring varför man inte kunnat upprätthålla lag och ordning. 

På sociala medier var det många som försökte använda kristen tro för att attackera KD. I en ironisk kommentar skrev till exempel klimatminister Annika Strandhäll (S) på Twitter: ”Det kristna kärleksbudskapet” och ville antyda att KD:s linje inte går ihop med detta.

Skribenten och debattören Susanna Birgersson skriver dock i samma forum:

”Ni vet ingenting, ni som me­nar att Ebba Bushs kommentar är omöjlig i en kristen kontext. Tvärtom”, skriver hon och hänvisar till orden i Romarbrevet 13 om att överheten inte bär svärdet förgäves utan ska straffa den som gör det onda.

Det fick i sin tur Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén att bryta in och mena att detta bibelsammanhang ofta ”misstolkats”, till exempel av nazister. Jackelén ville dock inte säga om hon med det ansåg att den tolkning Birgersson gett uttryck för var felaktig.

Att kasta en sten mot en annan människa kan innebära mordförsök och den som gör det borde frukta för ”överhetens svärd”, menar Birgersson i ett svar.

Jag har sagt att man måste ställa frågan kring varför man inte kunnat upprätthålla lag och ordning.

Abortfrågan handlar om ofödda barns rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

Hotspot om elkrisen blev viralt

TV. Världen idags tv-program Hotspot har blivit viralt efter att avsnittet om en systemhotande elkris... tisdag 28/6 15:00

Undersökning: Få politiker bor i utsatta områden

Förorten. Av de politiker som kandiderar till höstens val är det få som bor i landets mest socioekonomiskt... tisdag 28/6 12:00

Artikel om hbtq och Pingst har lett till intensiv debatt

Hbtq. Världen idags rapportering om kyrkorelaterade hbtq-forums slutna diskussion kring att förändra... tisdag 28/6 10:00

Sorgegudstjänst hölls för offren i masskjutningen i Oslo

Norge. På söndagen slöt Osloborna upp i en sorgegudstjänst i stadens domkyrka efter helgens terrordåd där... tisdag 28/6 07:00

Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

Senaste nytt

    Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

    Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

    Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

    Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
    Följ Världen idag i sociala medier