Riksdagen

Busch: Var är Jamal El-Hajs bekämpande av Hamas?

Flera regeringstoppar menar att frågor om S-riksdagsledamoten Jamal El-Hajs påstådda Hamaskopplingar ännu är obesvarade. Men S-ledaren Magdalena Anderssons fortsätter att backa upp Jamal El-Haj (S).

Statsminister Ulf Kristersson (M) och vice statsminister Ebba Busch (KD) har inte låtit sig övertygas av S-ledaren Magdalena Anderssons ord om att riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) bekämpar Hamas. S-toppen Mikael Damberg medger nu att en bild där El-Haj kramar om en person med starka Hamaskopplingar är ”besvärande”.

Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Mikael Damberg kommenterade i veckan en bild från det som beskrivits som en Hamaskonferens i våras där Jamal El-Haj kramar om Amin Abu Rashid, en man med starka kopplingar till terroristgruppen.

– Det är besvärande, jag tycker inte om den, säger Damberg till SVT om bilden.

Under onsdagens partiledardebatt i riksdagen tog statsminister Ulf Kristersson upp ämnet i ett replikskifte med S-ledaren Magdalena Andersson.

– Min bestämda känsla är denna. Det finns en terrorromantik i vissa S-kretsar som borde besvära S-ledaren, sade Kristersson.

Kristerssons ord gjorde Andersson upprörd.

– Ulf Kristersson, anklagar du Jamal El-Hamas (sic!) för att vara en terrorromantiker? Hans sonhustrus familj utplånades för några dagar sedan, och du menar att han är en terrorromantiker som står bakom Hamas. Det är en fruktansvärd anklagelse Ulf Kristersson. Du är landets statsminister, hur kan du göra så här?, sade Andersson.

Det finns en terrorromantik i vissa S-kretsar som borde besvära S-ledaren.

Ulf Kristersson

S-ledaren har hävdat att El-Haj, som han alltså egentligen heter i efternamn, ägnat sitt politiska liv åt att bekämpa Hamas, ett påstående som ifrågasätts av bland andra KD-ledaren Ebba Busch.

– Nu är ju det största tillfället någonsin att bekämpa Hamas. Var är hans bekämpande? För mig är det ett fullkomligt hårresande uttalande, säger Busch till Aftonbladet.

– Mitt råd till Magdalena Andersson är att hon ska ringa Jimmie Åkesson. Han har erfarenhet av att utesluta personer med tveksamma åsikter, fortsätter Busch.

El-Haj har uppgett att han tar avstånd från Hamas, men i övrigt varit sparsam med att besvara mediers frågor.

”Då en rättsprocess pågår kommer jag i nuläget tacka nej till alla typer av intervjuer. Men jag vill ändå göra tydligt: Den som kallar mig terrorist eller terroristromantiker ljuger”, säger El-Haj i en skriftlig kommentar till TV4 Nyheterna och syftar på att han polisanmält riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm (M) för förtal sedan Kärrholm på X hävdat El-Hajs kopplingar till Hamas.

Redan 2018 uppmärksammade Världen idag att Jamal El-Haj, då nyligen invald i riksdagen sagt att Israel är en ”apartheidstat” som bedriver ”etnisk rensning” samt att staten Israels tillkomst är ett ”kontinuerligt övergrepp mot palestinier”.

Powered by Labrador CMS