Kristdemokraterna

Busch om Skyttedals petning i EU-valet: Skadat förtroendet

Sara Skyttedal petas som toppnamn i KD inför EU-valet. Ersätter gör konservativa debattören Alice Teodorescu Måwe.

Det fortsätter att röra på sig i KD-toppen. Sara Skyttedal petas nu som toppkandidat på Kristdemokraternas lista till EU-valet. Enligt partiet har Skyttedal haft kontakt med Sverigedemokraterna om att få ett uppdrag.

– Sättet hon agerat på har varit förtroendeskadande, säger partiledare Ebba Busch.

Ersätter gör konservativa debattören Alice Teodorescu Måwe som tills nu hållit i ett debattprogram i SVT.

Publicerad Uppdaterad

KD:s partistyrelse och partisekreterare Liza-Maria Norlin meddelade på fredagen att man inte längre har förtroende för Skyttedal. 

– Det bygger på att hon haft kontakter med ett annat parti, och hennes sätt att redogöra för det, eller snarare inte redogöra, ligger bakom beslutet, säger Ebba Busch.

Enligt KD-ledaren fick partiet vetskap om Skyttedals agerande redan under hösten. Efter en intern process och samtal med Skyttedal själv, fattade partistyrelsen i torsdags beslut om att förtroendet för EU-parlamentarikern är förbrukat.

Civilminister Erik Slottner (KD), som sitter i partistyrelsen, bekräftar att det handlar om Sverigedemokraterna som Skyttedal varit i kontakt med. 

– Det handlar om mer än en fika, annars hade inte förtroendet varit förbrukat.

Sara Skyttedal petas som toppnamn i KD inför EU-valet.

Jag kommer berätta vad som hänt med mina ord, men inte i dag.

Sara Skyttedal

Enligt Ebba Busch kommer Skyttedal trots det förbrukade förtroendet kunna vara kvar som medlem i partiet och som KD:s representant i EU-parlamentet till efter valet i sommar. 

Ebba Busch (KD).

– Det är min önskan men Sara Skyttedal måste själv, när hon önskar, få lov att kommentera vad hon tycker kring detta.

På X skriver Sara Skyttedal att hon väntar med att kommentera beslutet och turerna.

"Jag kommer berätta vad som hänt med mina ord, men inte i dag", skriver Skyttedal.

Hennes ersättare blir Alice Teodorescu Måwe. Debattören, som tidigare arbetat med Moderaternas idéprogram, föreslås av valberedningen bli partiets nya toppkandidat till Europaparlamentet. 

Alice Teodorescu Måwe (KD).

Teodorescu Måwe har nu senast varit en av två programledare i ett debattprogram i SVT, något hon nu omedelbart kliver av ifrån. Hon ska ha blivit medlem i KD för bara någon dag sedan. 

– Alice har varit med och flyttat den politiska debatten i Sverige i flera avgörande frågor och vår förväntan är att hon ska fortsätta göra precis just det, säger Ebba Busch på en pressträff.

Den nya omstöpningen i KD inför EU-valet kommer, med största sannolikhet, klubbas igenom på en extra partifullmäktige i februari.

Det har varit en minst sagt stökig process kring vem som ska toppa KD:s lista i EU-valet.

Skyttedal petades förra året som toppnamn till förmån för kollegan David Lega. Skyttedal hade dessförinnan skapat rubriker när hon i strid mot partilinjen förespråkade legalisering av cannabis och berättade att hon själv använt det. Något hon efter det tagit avstånd från.

Skyttedal tog sig dock tillbaka och vann till slut striden sedan KD:s partifullmäktige hållit en slutgiltig omröstning och gått emot valberedningens förslag, en plats hon nu alltså återigen tappar.

Powered by Labrador CMS