Natoprocessen

Budapestbo: Sverige har en ensidig syn på Ungern

Sveriges statsminister Ulf Kristersson borde komma till Budapest, anser Istvan Polczer.

Att Ungern, som snart väntas släppa in Sverige i Nato, dröjt med sitt besked är inte konstigt. Det säger Budapestbon Istvan Polczer till Världen idag. 

– Här uppfattar man att Sverige har en något ensidig syn, säger han och berättar om ungrarnas stolthet och starka stöd för Orbáns konservativa politik. 

Publicerad Uppdaterad

I Ungerns huvudstad Budapest är eftermiddagen på väg att övergå till kväll när Världen idag ringer upp Istvan Polczer. Han är troende kristen, arbetar som företagare och uttrycker tacksamhet över sitt land och sin stad.

– Budapest är nog inte bara en av de vackraste utan också en av de säkraste städerna, och Ungern ett av de säkraste länderna, i Europa, säger han.

Budapest är en av de säkraste städerna i Europa, säger Istvan Polczer.

Politiker och debattörer i väst, inte minst i Sverige, har vid upprepade tillfällen uttalat hård kritik mot det ungerska folkets sätt att leva, med traditionella värderingar i frågor som rör familj, hbtq och abort samt det som kritikerna menar är en odemokratisk utveckling. 

Istvan tillstår att man som ungrare kan känna ledsamhet när ens land och levnadssätt omtalas i så nedvärderande tonlägen. Han betonar att Ungern inte är perfekt och att kritiken ibland kan vara berättigad, men han menar att bilden som ges i väst ofta är överdriven. 

– Här finns ett stort stöd bakom att behålla den traditionella synen på att familjen är en man, en kvinna och barn. Regeringens konservativa politik har ett starkt stöd, säger han.

Ungern är ensamt om att ännu inte ha ratificerat Sveriges Nato­ansökan, men väntas göra det inom kort. Att beslutet dragit ut på tiden är inget som förvånar Istvan. Han berättar att många ungrare menar att det är rimligt att Sveriges regering först visar sin tilltänkta allierade Ungern respekt.

– Han [Ulf Kristersson] har besökt Turkiet, men ännu inte Ungern. Sverige brukar rösta emot Ungern i EU, här uppfattar man att Sverige har en något ensidig syn. Det skulle ses som positivt om statsministern besöker Budapest. [Men] jag och andra ungrare tror att parlamentet snart godkänner Sverige. 

Orbán har länge begärt att Kristersson kommer till Ungern, men från svensk sida tycks tveksamheten kring ett sådant besök ha varit stor. I söndags meddelade dock Kristersson att ett besök kommer ske ”relativt snart”.

Ulf Kristersson.
Viktor Orban.

Ledande företrädare för flera EU-länder, och även USA-röster, framställer Ungerns premiärminister Viktor Orban i termer av en bakåtsträvare som försöker bromsa den progressiva liberalism som många i väst menar är grundfundamentet till den livssyn och samhällssyn som man ser som modern och den enda rätta.

– EU framstår som en alltmer central maktinstitution, men för Ungern är det viktigt att behålla rätten till själv­bestämmande. Ungern vill försöka vara en brobyggare och ha goda relationer till alla våra grannar, säger Istvan och tänker på liberalt präglade grannländer i väst och nord samt konservativa nationer i öst och syd.

Orban anklagas för att sabotera västs militära stöd till Ukraina genom att blockera beslut i EU. Den ungerske premiärministern har antytt tro på fredssamtal i stället för isolering av Ryssland, vilket politiker och debattörer i väst anser vara detsamma som att gå den ryske presidenten Vladimir Putins ärenden.

Istvan påminner om att många ungrare boende i Ukraina fallit offer för Rysslands våld. Han betonar att den genomsnittlige ungraren känner med Ukrainas utsatthet och står bakom landets rätt att försvara sitt territorium, men han vill försöka ge en nyanserad bild av hur Viktor Orban uppfattar det komplexa i situationen.

– Orban anser att Ryssland är för starkt för att Ukraina ska kunna besegra dem, även om Ukraina får mer vapen från väst.

Denna bild menar många militära analytiker dock är ett synsätt som är hämtat från Kreml – tvärtom menas det inom EU att stöd till Ukraina är centralt för att stå emot ytterligare expansions­planer från Ryssland, och att Ukraina med omvärldens hjälp kan stå emot Ryssland.

Istvan Polczer avrundar intervjun med att nämna sin tacksamhet över sitt lands starka band till Mellanösterns enda demokrati Israel.

– Ungern är en supporter till Israel. Viktor Orban och premiär­minister Benjamin Netanyahu har en god personlig relation med varandra.

Powered by Labrador CMS