Den rättfärdiges frukt är ett livets träd, den som vinner själar är vis.
Ordspråksboken 11:30

Världen idag

”Korea är min kultur, det är mitt hemland”, säger den brittiska influencern Oli London. Bilden är från 2019. Foto: Shutterstock

Brittisk influencer gjorde operationer – för att bli korean

Den brittiske influencern Oli London, med hundratusentals följare, identifierar sig som sydkorean. Därför har han nu gjort omfattande operationer för att se ut som en sydkorean.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Det är så bisarrt, säger den svenske youtubern Pewdiepie.

Nyheter · Publicerad 09:30, 9 jul 2021

Världen idag har vid flera tillfällen rapporterat om att allt fler vill genomgå könsoperation för att se ut som det kön man upplever sig vara. Nu har en brittisk influenser genomgått operationer för att se ut som den ”ras” denne upplever sig vara.

Oli London, som har hundratusentals följare på Instagram, Tiktok och Youtube, har spenderat motsvarande 1,7 miljoner kronor på kirurgiska ingrepp för att se koreansk ut, rapporterar Expressen.

”Om du kan vara transgender [transperson när det gäller kön] kan du vara transracial [transperson när det gäller ras]”, skriver London på Twitter.

I ett Youtubeklipp beskriver sig London som olycklig i sin identitet de senaste åtta åren och att detta är orsaken till de omkring 18 plastikoperationerna.

– Jag tittar i spegeln och älskar hur jag ser ut och känner mig glad, och jag hoppas att människor kan respektera mitt beslut.

London beskriver sina plastikoperationer som ”raskorrigering” och målet har varit att se ut som Park Ji-Min som är en av medlemmarna i popbandet BTS från Sydkorea. Oli London har bland annat lyft ansiktet, lyft ögonbrynen, justerat sina tänder och opererat ögonen för att efterlikna den koreanska artisten.

– Korea är min kultur, det är mitt hemland. Det är exakt så jag ser ut nu, och jag identifierar mig som Ji-Min, det är ett mitt koreanska namn.

Den 31-årige britten har även kommit ut som så kallad icke-binär. Det innebär att man inte längre ser sig som man eller kvinna, utan nu vill bli kallad ”de” eller ”dem”.

Efter sin Youtubevideo i juni där Oli London berättade om sin förvandling har det kommit massiv kritik från både koreaner och britter.

”Att identifiera dig som korean gör dig inte till korean. [...] Det här är respektlöst mot koreaner. Jag är en av dem”, skriver en koreansk kvinna på Twitter.

Andra påpekar att Oli London inte ser koreansk ut, operationerna till trots.

Det finns dock de som stöttar den brittiske influencerns beslut.

”Oerhört starkt av Oli London att våga komma ut som transracial och icke-binär! Det krävs en sån enorm styrka att komma ut och våga vara sig själv i detta konservativa och normativa västerländska samhälle”, skriver en svensk Twitterprofil.

En annan person som kommenterar Oli Londons förvandling är den svenske Youtube-kändisen Felix Kjellberg, alias Pewdiepie, som har över 100 miljoner följare. Efter att ha tittat på videon verkar Kjellberg inte veta hur han ska reagera.

– Jag är mållös. Jag vet inte vad jag ska säga. Det är så bisarrt, säger han i ett Youtubeklipp.

– Du kan inte bestämma var du är född.

Felix Kjellberg kan inte hålla sig för skratt när han kommenterar att Oli London vill bli kallad ”de” eller ”dem”, men han påpekar att det inte handlar om något hat mot influencern. I stället frågar han sig operationerna som London genomgåtts under åtta år snarare kan ha gjort honom olyckligare.

– Jag är helt okej med att folk opererar sig om det är något de inte är nöjda med, det är lugnt. Samtidigt väcker det i någon mån också frågan om vad man kommer vara om man alltid kan ändra på delar av en själv, säger Felix Kjellberg.

Du kan inte bestämma var du är född.

Stoppa alla svenska skattepengar som göder det palestinska hatet

Gästledare Itamar Marcus, grundaren av organisationen Palestinian Media Watch, som granskar det som sägs i... tisdag 21/3 00:10

Mycket snack och lite verkstad tycker SLU-forskaren

Yrkesfiske. ”Bara ord och ingen handling”, det är SLU-forskaren Sven Gunnar Lunneryds krassa sammanfattning av... tisdag 21/3 14:50

Ta emot Guds vapenrustning

Bönekrönika Gud är alltid och alltigenom god. Djävulen är alltid och alltigenom ond. Jesus kom för att vi... tisdag 21/3 00:00