Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Bred majoritet för ändring av abortlagen

Flertalet politiska partier är beredda att ändra abortlagen så att kvinnor inte ska behöva ta det första pillret i en medicinsk abort på en abortklinik eller på sjukhus, uppger Sveriges Radio. Bara KD är emot en lagändring.

– Den här förändringen skulle göra att kvinnan blev ännu mer ensam i det svåra ögonblick som en abort är, säger Malin Schelin från Livsval.

Nyheter · Publicerad 17:00, 5 okt 2021

Moderaterna föreslog i februari i år en ändring av abortlagen, så att kvinnor efter konsultation med vården ska kunna genomföra hela den medicinska aborten i hemmet. I dag måste det medel som startar aborten intas på ett sjukhus eller en abortklinik.

Dessförinnan hade bland annat Svensk förening för obstetrik och gynekologi, SFOG, skrivit i Svenska Dagbladet att ”det föråldrade kravet på att aborter ska genomföras på sjukhus av behöriga läkare utsätter patienterna för onödiga risker och byråkrati”.

Att ta bort obligatoriet och göra sjukhusbesöket frivilligt är en ”jätteviktig frihetsfråga” säger Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson för Moderaterna, i Ekot.

Förslaget ska diskuteras på partiets stämma i slutet av oktober, med syfte att frågan ska bli föremål för en statlig utredning.

Enligt Ekot är det bara Krist­demo­kraterna som motsätter sig en lagändring.

– Vi tycker att nuvarande lag är bra, säger riksdagsledamot Michael Anefur (KD) till Ekot, utan att ge någon ytterligare förklaring.

Socialdemokraterna vill å sin sida ändra lagen.

– Finns det ett stort önskemål från kvinnor, och det här är en viktig fråga för kvinnor i en svår situation, då ska ju inte vi sitta och hävda att en lagstiftning från 1974 är mest relevant, då måste vi titta på frågan, säger Kristina Nilsson (S), vice ordförande i socialutskottet, till radion.

Sedan fler år tillbaka sker de flesta aborterna i Sverige med hjälp av medicin som stöter ut embryot/fostret i två steg. År 2020 användes metoden för 96 procent av de cirka 34 600 aborter som registrerades.

Av de kvinnor som genomgick medicinsk abort före vecka 9 i graviditeten var det 83 procent som valde att ta det andra abortmedlet hemma.

Malin Schelin, vice ordförande för Livsval, menar att varje abort som sker, oavsett metod, är ”en tragedi”.

– Men den här förändringen skulle göra att kvinnan blev ännu mer ensam i det svåra ögonblick som en abort är. Att flytta ut aborterna till hemmen har också ett signalvärde: Samhället ser inte abort som det existentiella dilemma det är, och tar inte ansvar för de kvinnorna.

Samhället ser inte abort som det existentiella dilemma det är, och tar inte ansvar för de kvinnorna.

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

V vill se ”svenska elpriser” – utmanar EU:s konkurrenslag

Energipolitik. Vänsterpartiet vill införa ett lägre pris för svenska elkonsumenter och behålla marknadspriset för... lördag 13/8 12:00

Låt oss välsigna och hedra alla lärare

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Det här är sista söndagen innan skolan börjar. Sex–sjuåringarna, som ska börja skolan, undrar hur... lördag 13/8 00:00

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

M-förslag om adhd-test för barn i utsatta områden sågas

Politik. Moderaterna i Stockholm vill att barn i utsatta områden ska snabbtestas för adhd för att fler ska... fredag 12/8 21:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier