Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Bred majoritet för ändring av abortlagen

Flertalet politiska partier är beredda att ändra abortlagen så att kvinnor inte ska behöva ta det första pillret i en medicinsk abort på en abortklinik eller på sjukhus, uppger Sveriges Radio. Bara KD är emot en lagändring.

– Den här förändringen skulle göra att kvinnan blev ännu mer ensam i det svåra ögonblick som en abort är, säger Malin Schelin från Livsval.

Nyheter · Publicerad 17:00, 5 okt 2021

Moderaterna föreslog i februari i år en ändring av abortlagen, så att kvinnor efter konsultation med vården ska kunna genomföra hela den medicinska aborten i hemmet. I dag måste det medel som startar aborten intas på ett sjukhus eller en abortklinik.

Dessförinnan hade bland annat Svensk förening för obstetrik och gynekologi, SFOG, skrivit i Svenska Dagbladet att ”det föråldrade kravet på att aborter ska genomföras på sjukhus av behöriga läkare utsätter patienterna för onödiga risker och byråkrati”.

Att ta bort obligatoriet och göra sjukhusbesöket frivilligt är en ”jätteviktig frihetsfråga” säger Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson för Moderaterna, i Ekot.

Förslaget ska diskuteras på partiets stämma i slutet av oktober, med syfte att frågan ska bli föremål för en statlig utredning.

Enligt Ekot är det bara Krist­demo­kraterna som motsätter sig en lagändring.

– Vi tycker att nuvarande lag är bra, säger riksdagsledamot Michael Anefur (KD) till Ekot, utan att ge någon ytterligare förklaring.

Socialdemokraterna vill å sin sida ändra lagen.

– Finns det ett stort önskemål från kvinnor, och det här är en viktig fråga för kvinnor i en svår situation, då ska ju inte vi sitta och hävda att en lagstiftning från 1974 är mest relevant, då måste vi titta på frågan, säger Kristina Nilsson (S), vice ordförande i socialutskottet, till radion.

Sedan fler år tillbaka sker de flesta aborterna i Sverige med hjälp av medicin som stöter ut embryot/fostret i två steg. År 2020 användes metoden för 96 procent av de cirka 34 600 aborter som registrerades.

Av de kvinnor som genomgick medicinsk abort före vecka 9 i graviditeten var det 83 procent som valde att ta det andra abortmedlet hemma.

Malin Schelin, vice ordförande för Livsval, menar att varje abort som sker, oavsett metod, är ”en tragedi”.

– Men den här förändringen skulle göra att kvinnan blev ännu mer ensam i det svåra ögonblick som en abort är. Att flytta ut aborterna till hemmen har också ett signalvärde: Samhället ser inte abort som det existentiella dilemma det är, och tar inte ansvar för de kvinnorna.

Samhället ser inte abort som det existentiella dilemma det är, och tar inte ansvar för de kvinnorna.

Omstart i Ringhals försenas ytterligare

Återstarten av reaktor 4 i Ringhals kärnkraftverk har försenats i tre veckor till och är nu... söndag 29/1 17:00

Israelisk teknik ska få öken i norra Indien att blomstra

Indien. I Israel är man specialister på att få torr mark att blomstra. Nu används israeliska... söndag 29/1 15:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10