Nyheter

Bönder protesterar mot klimatpolitik – kan tvingas sälja gårdar

Traktorer används som ett redskap i de nederländska böndernas protester, något som skapar trafikkaos men samtidigt får stöd. Foto: Peter Dejong/AP/TT
Traktorer används som ett redskap i de nederländska böndernas protester, något som skapar trafikkaos men samtidigt får stöd. Foto: Peter Dejong/AP/TT
Michael Flynn. Foto: Carolyn Kaster/AP/TT
Michael Flynn. Foto: Carolyn Kaster/AP/TT
Foto: Peter Dejong/AP/TT
Foto: Peter Dejong/AP/TT
Foto: Thibault Camus/AP/TT
Foto: Thibault Camus/AP/TT

Nederländska bönder har länge protesterat mot klimatpolitik som skulle tvinga dem att göra sig av med djur eller lägga ner gårdar. Nu har Michael Flynn, tidigare toppgeneral i USA, talat till bönderna.– Vi står starka vid er sida, sade han.

Publicerad Uppdaterad

Många människor i städerna ser inte sambandet mellan vad de äter varje dag och vad vi bönder gör.

mjölkbonde

National Geographic har beskrivit Nederländerna som ”det lilla landet som ger mat åt världen”. Det är inte helt taget ur luften; landet exporterar mest kött i Europa och har den högsta djurtätheten på kontinenten.

Ifall nederländska politiker får som de vill kommer det dock inte förbli så. 2019 föreslog det vänsterliberala regeringspartiet D66 att hälften av landets kor skulle försvinna, 2021 lade regeringen fram en 25-miljardersplan (i euro) för att kraftigt minska boskapen och juni i år meddelade regeringen att 30 procent av landets boskapsgårdar behöver lägga ner sin verksamhet.

Motiveringen till förslagen stavas klimatpolitik. Den nederländska regeringen vill minska landets utsläpp av kväve och ammoniak med 50 procent till 2030, rapporterar SVT, och uppger att det handlar om att kväveutsläpp kan ge upphov till surt regn och att gödselutsläpp som når närliggande vattendrag utgör ett hot mot marinbiologisk mångfald.

Svenska Yle uppger vidare att det handlar om att utsläppen måste följa EU:s riktlinjer.

Protesterna från nederländska bönder har inte låtit vänta på sig. I flera omgångar sedan 2019 har demonstrationer genomförts, och nu har de blossat upp igen.

Tusentals människor har samlats på gator och torg; traktorer har blockerat vägar och lagerbyggnader; höbalar har satts i brand. Demonstrationerna ska till en början ha gått fredligt till, men förra veckan uppges demonstranterna ha brutit sig igenom en polisbarrikad utanför natur- och kväveministern Christianne van der Wals hem.

Även polisen anklagas för att ha gått över gränsen – en polis sköt skarpt mot en traktor som kördes av en 16-årig pojke. I ett videoklipp som cirkulerar ser traktorn inte ut att utgöra någon fara mot någon, men enligt polisen fanns det en risk att den skulle köra in i deras fordon och personal.  

I torsdags bad Nederländernas premiärminister Mark Rutte bönderna att upphöra med sina protester och kallade dem ”livsfarliga” och ”oacceptabla”, rapporterar TT.

Enligt den nederländska tv-kanalen 1V har bönderna dock starkt stöd hos befolkningen – även om stödet minskat något sedan 2019. I juni i år var det två tredjedelar i en undersökning som hade förståelse för böndernas protester, uppger tv-kanalen. Ungefär hälften av de svarande tycker också att det är okej att bönderna använder sina traktorer i protesterna, trots att det skapar trafikkaos.

”Om ditt livsverk hotas att upphöra så abrupt skulle jag inte heller stå på [gräsfältet] Melieveld med en skylt”, säger en intervjuperson.

Bönderna menar samtidigt att det inte bara är deras livsverk som står på spel.

– En [utsläpps-]minskning med 50 procent till år 2030 är helt enkelt omöjlig och kommer att få katastrofala effekter på inte bara jordbruket utan även den ekonomiska, sociala och kulturella livskraften på Nederländernas landsbygd, säger Wytse Sonnema, en av böndernas talespersoner, till The Guardian.

– Många människor i städerna ser inte sambandet mellan vad de äter varje dag och vad vi bönder gör, säger en mjölkbonde till samma tidning.

Rudi Buis, talesperson för jordbruksdepartementet, menar dock att en minskning av kväveutsläppen är nödvändig.  

– Problemet försvinner inte … Vi måste göra något, säger han, enligt The Guardian.

Många bönder är dock upprörda över att just de ska ta ansvar över utsläppen medan samma krav inte ställs på industrierna, säger en talesperson för landsbygdspartiet BBB till tidningen.

Eftersom staten erbjudit sig att köpa ut gårdar – och det kommer bli tvångsköp om bönderna inte lägger ner gårdarna frivilligt – finns det också personer som talar i termer av att makthavarna ”försöker stjäla” deras land.

Liknande tongångar hördes från den pensionerade toppgeneralen Michael Flynn, tidigare säkerhetspolitisk rådgivare åt Donald Trump, när han genom videolänk talade vid böndernas demonstration mot World Economic Forum förra veckan. 

– Alla våra rättigheter är under attack. Vi har inte samtyckt till att våra friheter tas ifrån oss. Det är därför som många nationer runt om i världen nu reser sig mot sina tyranniska regeringar, sade han.

Flynn lyfte fram länder som Kanada, Australien, Italien och USA och antas exempelvis syfta på hårda covid-restriktioner som satt medborgerliga rättigheter på spel.

– I dag handlar det om att visa stöd till Nederländernas bönder … Vi står starka vid er sida, sade han.

Flynn avslutade med orden ”Gud vare med er” och ”vi är alla nederländska bönder i dag”.

– Er kamp är vår kamp. Vi applåderar ert mod, och vi slåss för att försvara er mark, sade han.

Powered by Labrador CMS