Terrorattack

Bombattentat mot kyrka i Filippinerna – IS tar på sig dådet

Militär inspekterar skadorna efter bombdådet mot en kyrka i Filippinerna.
Militär och polis var på plats i kyrkan efter attacken.

Minst fyra personer dog och omkring 70 människor skadades vid ett bombattentat mot en katolsk mässa i staden Marawi i Filippinerna på söndagen. IS har tagit på sig dådet.

Publicerad Uppdaterad

Marawi i provinsen Mindanao, i södra delarna av öriket, är landets största muslimskt dominerade stad.

Attentatet skedde under en pågående mässa i en lokal på Mindanao­universitetets område, enligt den regionala polischefen Allan Nobleza.

Minst fyra personer, tre av dem kvinnor, dödades och omkring 70 personer skadades. Majoriteten vårdas för lindriga skador, men för minst två av de skadade är läget livshotande.

Ledningen för universitet fördömer dådet och uttalar fullt stöd för den kristna befolkningen i staden och alla som berörs av dådet. Även landets president Ferdinand Marcos fördömer attacken, som han skyller på ”utländska terrorister”. 

IS meddelade på det sociala nätverket Telegram att ”soldater från kalifatet detonerade en sprängladdning vid en stor samling av kristna”. Uppgiften om att IS låg bakom attentatet har inte verifierats av oberoende källor.

Dådet följer på en händelse i veckan där den filippinska militären med en flygräd slog till mot och dödade elva misstänkta islamister i en organisation med namnet Dawlah-Islamiyah i Mindanao.

Powered by Labrador CMS