Nyheter

Blodfettsmedicin lovande behandling mot svår covid-19

Den senaste kliniska delstudien, som utförts av israeliska forskare på bland annat Hebrew University i Jerusalem, fick mycket lovande resultat. Foto: Wikipedia
Den senaste kliniska delstudien, som utförts av israeliska forskare på bland annat Hebrew University i Jerusalem, fick mycket lovande resultat. Foto: Wikipedia
En molekyl av ämnet fenofibrate, som visat sig mycket effektiv i behandlingen av svårt sjuka covid-19-patienter. Foto: Wikipedia
En molekyl av ämnet fenofibrate, som visat sig mycket effektiv i behandlingen av svårt sjuka covid-19-patienter. Foto: Wikipedia

En medicin som sedan länge används för att sänka fetthalten i blodet hos vissa patienter tycks också kunna tvärbromsa allvarlig covid-19. I en färsk israelisk klinisk studie blev allvarligt sjuka covid-19-patienter snabbt bättre sedan de fått medicinen.

Publicerad Uppdaterad

I Sverige säljs medicinen på recept under namnet Lipanthyl, för cirka fem kronor tabletten.

Fenofibrat heter annars den verksamma substansen, vars effekt på sars-cov-2-viruset – det virus som orsakat den rådande coronapandemin – studeras av en grupp forskare vid Hebrew University i Jerusalem och Barzilais medicinska center i Ashkelon.

Enligt professor Yaakov Nahmias, som leder studien för Jerusalemuniversitetets del, och som ger en uppdaterande sammanfattning i en Youtubevideo, är resultaten hittills ”oerhört lovande”.

Resultatet av forskarnas senaste delstudie, en klinisk studie gjord på femton allvarligt sjuka covid-19-patienter, har också publicerats som en digital så kallad ”preprint” på sajten Research Square, som publicerar manuskript som ännu inte hunnit bli expertgranskade och publicerade i en vetenskaplig tidskrift.

Den israeliska innovationsnyhetssajten No Camels, som hänvisar till både artikeln och videon med professor Nahmias, berättar att laboratorietester redan förra året visade på att fenofibrat var effektivt för att minska lungskador och blockera förökning av Sars-Cov-2-viruset.

Resultaten ska sedan ha bekräftats av flera internationella forskarlag, följt av en klinisk observationsstudie, och därefter den nu aktuella så kallade kliniska interventionsstudien med allvarligt sjuka covid-19-patienter.

Totalt 15 patienter, som alla var inlagda på sjukhuset i Ashkelon med lunginflammation och i behov av syrgas, deltog i interventionsstudien. Utöver standardbehandling fick de också 145 milligram fenofibrat om dagen i tio dagar.

Efter bara två dygn hade patienternas inflammationsvärden – som enligt professor Nahmias vanligtvis förblir höga i veckor – redan minskat, berättar han i videoklippet. Därtill hade det värde som indikerar ett överaktivt immunsystem dämpats rejält.

– Vad som är ännu viktigare är att vi kunde avvänja 14 av de 15 patienterna från syrgasbehandling på mindre än vecka, tillägger professorn.

Ytterligare en positiv faktor, enligt Nahmias, är att fenofibrat är en mycket säker medicin som patienter har använt i årtionden för att reglera sina blodfetter. I och med att forskarna dessutom bara föreslår tio dagars behandling med medicinen för allvarligt sjuka covid-19-patienter menar han att säkerhetsprofilen i det fallet är enastående.

– Det ser också ut som att fenofibrat kan påverka långtids-covid. Vi anser att datan är oerhört lovande, och vi väntar alla på fas 3-data som kan stödja våra tidiga upptäckter, säger professor Yaakov Nahmias.

Powered by Labrador CMS