Samla er skatter i himlen, där varken rost eller mal förstör och där inga tjuvar bryter sig in och stjäl.
Matteus 6:20

Världen idag

Läkemedelsjätten Pfizer tvingades nyanställa hundratals på grund av den stora ökningen av biverkningsrapporter efter att bolagets coronavaccin tagits i bruk. Foto: Johan Nilsson/TT

Biverkningar fick medicinjätte att anställa hundratals

Pfizer kan ha nyanställt minst 2 400 personer på heltid för att ta hand om den stora ökningen av biverkningsrapporter, redan tio veckor efter att coronavaccinet hade nödgodkänts.

Dessa tidigare hemligstämplade uppgifter avslöjas i en rapport som begärts ut från USA:s läkemedelsmyndighet.

Nyheter · Publicerad 10:00, 3 maj 2022

Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19 fick ett nödgodkännande av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA i december 2020. I slutet av februari 2021 ska Pfizer redan ha anställt omkring 600 personer på heltid för att administrera alla rapporter om biverkningar som kommit in.

I ett tidigare hemligstämplat dokument som lämnades in till FDA, med rubriken ”Kumulativ analys av rapporter om biverkningar efter godkännandet”, ska läkemedelsbolaget ha angett att man förväntar sig att ha anställt ytterligare drygt 1 800 personer i slutet av juni 2021.

Pfizer uppger vidare att man har ”vidtagit flera åtgärder för att hjälpa till att lindra den stora ökningen av rapporter om biverkningar”.

Uppgifterna kom fram i samband med att organisationen Public Health and Medical Professionals for Transparency (PHMPT), med stöd av lagen om informationsfrihet, begärde ut alla dokument om Pfizers vaccin som FDA använt sig av inför det slutliga godkännandet.

FDA ansåg sig bara hinna granska och lämna ut 500 sidor per månad av totalt 450 000 sidor, vilket skulle ta myndigheten 75 år, rapporterar One America News Network.

Men i februari i år beslutade en domstol i Texas att FDA i stället ska lämna ut alla uppgifter inom drygt åtta månader. Domstolen konstaterar att PHMPT:s begäran ”är av avgörande betydelse för allmänheten”.

PHMPT består av sjukvårdspersonal, medicinsk personal, vetenskapsmän och journalister. När organisationen först fick del av Pfizers hemligstämplade analys av biverkningarna hade vissa delar av texten maskerats, bland annat uppgiften om hur många arbetare som nyanställts av företaget.

– Vi begärde att maskeringarna på sidan sex av den här rapporten skulle hävas, och FDA gick med på det utan att ge någon förklaring, säger advokaten Aaron Siri till Epoch Times.

Pfizer har inte svarat tidningen på hur många som verkligen nyanställts för att hantera biverkningar. Vaccinproducenterna Moderna och Johnson & Johnson har inte heller svarat på om de har sett någon ökning av antalet biverkningar eller om de anställt mer personal för att ta hand om sådana rapporter.

Antalet oönskade effekter som rapporterats in till USA:s register för vaccinbiverkningar, VAERS, har ökat kraftigt sedan vaccinerna mot covid-19 introducerades, skriver sajten Epoch Times. Det handlar bland annat om hjärtinflammationer, blodproppar och allvarlig allergisk chock.

Många experter menar att vaccinernas fördelar överväger riskerna, medan andra ifrågasätter påståendet, särskilt när det gäller vissa grupper av befolkningen.

De hätska angreppen på demokratin måste upphöra

Ledare Nu måste det vara slut med smutskastningen av demokratin! Ett val har genomförts där flertalet... tisdag 27/9 00:10

Första kvinnan att leda Italien

Ledare Nyckfullheten i italiensk politik gör att högerblockets framgångar i söndagens val inte... tisdag 27/9 00:00

Nya rön krävde ett alternativt sätt att förklara evolutionen

Skapelsetro (del 4/8) De flesta sekulariserade nutidsmänniskor anser att evolutionen är någonting fullständigt... tisdag 27/9 00:00

Tillbedjan ändrar atmosfär och förväntan

Bönekrönika ”Men det kommer en tid, och den är redan här, när sanna tillbedjare ska tillbe Fadern i ande och... tisdag 27/9 00:00

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...

Nya rön krävde ett alternativt sätt att förklara evolutionen

Skapelsetro (del 4/8) De flesta sekulariserade nutidsmänniskor anser att evolutionen är någonting fullständigt...
Följ Världen idag i sociala medier