Vinn vishet, vinn förstånd! Glöm inte vad min mun har sagt och vik inte av från det.
Ordspråksboken 3:18

Världen idag

Läkemedelsjätten Pfizer tvingades nyanställa hundratals på grund av den stora ökningen av biverkningsrapporter efter att bolagets coronavaccin tagits i bruk. Foto: Johan Nilsson/TT

Biverkningar fick medicinjätte att anställa hundratals

Pfizer kan ha nyanställt minst 2 400 personer på heltid för att ta hand om den stora ökningen av biverkningsrapporter, redan tio veckor efter att coronavaccinet hade nödgodkänts.

Dessa tidigare hemligstämplade uppgifter avslöjas i en rapport som begärts ut från USA:s läkemedelsmyndighet.

Nyheter · Publicerad 10:00, 3 maj 2022

Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19 fick ett nödgodkännande av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA i december 2020. I slutet av februari 2021 ska Pfizer redan ha anställt omkring 600 personer på heltid för att administrera alla rapporter om biverkningar som kommit in.

I ett tidigare hemligstämplat dokument som lämnades in till FDA, med rubriken ”Kumulativ analys av rapporter om biverkningar efter godkännandet”, ska läkemedelsbolaget ha angett att man förväntar sig att ha anställt ytterligare drygt 1 800 personer i slutet av juni 2021.

Pfizer uppger vidare att man har ”vidtagit flera åtgärder för att hjälpa till att lindra den stora ökningen av rapporter om biverkningar”.

Uppgifterna kom fram i samband med att organisationen Public Health and Medical Professionals for Transparency (PHMPT), med stöd av lagen om informationsfrihet, begärde ut alla dokument om Pfizers vaccin som FDA använt sig av inför det slutliga godkännandet.

FDA ansåg sig bara hinna granska och lämna ut 500 sidor per månad av totalt 450 000 sidor, vilket skulle ta myndigheten 75 år, rapporterar One America News Network.

Men i februari i år beslutade en domstol i Texas att FDA i stället ska lämna ut alla uppgifter inom drygt åtta månader. Domstolen konstaterar att PHMPT:s begäran ”är av avgörande betydelse för allmänheten”.

PHMPT består av sjukvårdspersonal, medicinsk personal, vetenskapsmän och journalister. När organisationen först fick del av Pfizers hemligstämplade analys av biverkningarna hade vissa delar av texten maskerats, bland annat uppgiften om hur många arbetare som nyanställts av företaget.

– Vi begärde att maskeringarna på sidan sex av den här rapporten skulle hävas, och FDA gick med på det utan att ge någon förklaring, säger advokaten Aaron Siri till Epoch Times.

Pfizer har inte svarat tidningen på hur många som verkligen nyanställts för att hantera biverkningar. Vaccinproducenterna Moderna och Johnson & Johnson har inte heller svarat på om de har sett någon ökning av antalet biverkningar eller om de anställt mer personal för att ta hand om sådana rapporter.

Antalet oönskade effekter som rapporterats in till USA:s register för vaccinbiverkningar, VAERS, har ökat kraftigt sedan vaccinerna mot covid-19 introducerades, skriver sajten Epoch Times. Det handlar bland annat om hjärtinflammationer, blodproppar och allvarlig allergisk chock.

Många experter menar att vaccinernas fördelar överväger riskerna, medan andra ifrågasätter påståendet, särskilt när det gäller vissa grupper av befolkningen.

Både partilojalitet och samvetsfrihet borde rymmas inom riksdagen

Ledare Lika regelbundet som årstiderna återkommer media till KD och abortfrågan. Det gäller DN,... lördag 21/5 00:10

Låt oss värna den biologiska mångfalden i sommar!

Ledare Efter en aprilmånad präglad av ytterligheter – första halvan kall, andra halvan varm – har vi haft... fredag 20/5 00:10

Villkor för samfundsstöd: Medlemskap för hbtq-personer

Bidrag. Trossamfund kommer även fortsättningsvis att kunna välja bort kvinnor eller homosexuella som... lördag 21/5 07:00

Ta varje tillfälle som ges

Missionsglimten Under fem dagar har jag varit i Bangladesh för bön och planering. Jag har fått rapporter om nya... lördag 21/5 00:00

Israel är alltid skyldig – oavsett

Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den... fredag 20/5 00:00

Följ Jesus och se till att fiska på rätt ställe

Nu när våren allt mer gör sitt intåg i svenska marker och sjöar är det dags för en del att rusta... lördag 21/5 00:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den...
Följ Världen idag i sociala medier