Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Bistånd till palestinierna lär minska vid maktskifte

Om det blir maktskifte i Sverige efter nästa val så kommer biståndet till palestinierna av allt att döma att skäras ned, säger Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark till Ekot.

Kristdemokraterna, Sverige-demokraterna och Liberalerna tycker samma sak i denna fråga.

Nyheter · Publicerad 21:00, 25 maj 2021

Det bistånd Moderaterna vill skära i är långsiktigt utvecklingssamarbete, inte det humanitära biståndet.

– Vi vill ställa krav på utveckling mot demokrati och mänskliga rättigheter och att man arbetar mot korruption, i båda fallen kan man vara dyster i utvecklingen i Palestina, säger Hans Wallmark till Ekot.

Regeringen menar dock att nedskärningar skulle drabba en befolkning som redan har det svårt.

Det handlar om ett folk som lever under otroligt svåra omständigheter, säger biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) till Sveriges Radio och menar att det handlar om en ”ockupation”.

Han medger samtidigt att korruption är ett stort problem i de palestinska områdena.

I söndagens Agenda i SVT förklarade Lars Adaktusson (KD) att hans parti vill frysa utvecklingsbiståndet för att sätta press på palestinierna att utveckla demokratin.

– Om inte den palestinska ledningen är beredd att acceptera de villkor som ställs på mänskliga rättigheter, på demokratisk utveckling, och inte minst att sluta upp med det här stödet till dömda terrorister som man håller på med år efter år, då måste vi vidta åtgärder, sade han enligt SVT Nyheter.

Märta Stenevi (MP), språkrör och jämställdhetsminister, sade i Agenda att biståndet behövs för att utveckla demokratin.

– Inte en spänn ska gå till terrororganisationer, inte en spänn ska gå till korruption, det måste ständigt pågå ett arbeta att genomlysa, följa upp och utvärdera det bistånd som går, men vi måste vara kvar, sade hon.

Åren 2020–2024 ger Sverige minst 3,4 miljarder kronor i bistånd till de palestinska områdena.

När dåvarande biståndsminister Peter Eriksson (MP) besvarade en skriftlig fråga om biståndet till Palestina förra året, förklarade han att den nya strategin för utvecklingssamarbete innehåller skärpta krav ”på ansvarstagande och demokratiska val”.

Svenska pengar går även till projekt i Gaza. Kritiker har pekat på att dessa medel, med tanke på den omfattande korruptionen, skulle kunna hamna i orätta händer och bidra till attackerna mot Israel.

På en fråga från Svenska Dagbladet om det palestinska biståndet sade utrikesminister Ann Linde (S) nyligen att inga medel går till Hamas.

– De pengar som går till Gaza går till framför allt till hälsocentraler och utbildning, och genom olika hjälporganisationer och FN-organ. Skulle man dra in biståndet till hjälporganisationerna och FN-organen i Gaza skulle det ju inte straffa Hamas, utan det skulle drabba framför allt barn och ungdomar som deltar i utbildningar och får sjukvård, sade hon.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Nysvenska kristna samlas för konferens i Citykyrkan

Stockholm. Förväntningarna är höga när det anordnas en konferens för församlingar med invandrarbakgrund i... söndag 4/6 17:00

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10