SR-programmet Människor och tro intervjuade förra veckan representanter för olika religioner om deras syn på begreppet människovärde.
Biskop Eva Brunne representerade kristen tro och menade att grunden för människovärdet är att varje människa är skapad av Gud och till Guds avbild. Reportern frågar om inte människovärdet kommer tidigt, till exempel före vecka 12 i graviditeten.
– Om jag säger, och det menar jag också, att Gud har skapat oss så kommer ju skapelsen innan vecka 12.
SR: Kan man då göra abort?
– Det kan man. Jag är noga med att betona att jag inte är för abort, men jag vet att i vissa speciella sammanhang är det helt nödvändigt.
SR: Blir det en konflikt där med människovärdet?
– Nej, det blir inte det. Vilken människa ska vi försvara i det här sammanhanget? Är det den som är född och har börjat leva eller den som inte är född och uppenbart inte börjat leva?
Eva Brunne säger att hon har mycket svårt att förstå abortmotståndare, hon kallar abort ”ett nödvändigt ont och en frihet som måste finnas”.
I intervjun menar hon vidare att populister kidnappat begreppet kristna värderingar. Och hon riktar kritik mot ”högerkristna”.
– Jag säger att jag har ibland mer gemensamt med muslimer jag träffat än med högerkristna.
– Oj då, utbrister reportern.
– Ja, varje trossamfund har ytterligheter, säger Brunne och fortsätter sedan med att ta upp korståg och häxbränningar som något kristna ibland får stå till svars för.
Hon påpekar vidare att det är en liten minoritet av muslimer som står för våld och terror, och fortsätter:
– Jag vill ju inte bli hopbuntad med alla kristna, med högerkristna, bara för att jag är kristen. Och lika lite vill ju muslimer det.
I höst går Eva Brunne i pension. Hon är den första öppet homosexuella biskopen och även känd för sitt engagemang i Socialdemokraterna.
Som biskop har hon vid flera tillfällen fått kritik för olika uttalanden. 2015 rapporterade Världen idag om ett förslag från Eva Brunne att göra Sjömanskyrkan tillgänglig för andra trosinriktningar genom att på golvet indikera riktningen mot Mecka och tillfälligt täcka över eller bära ut korset. Förslaget mötte stark kritik och blev aldrig verklighet.