Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

Bildt liknade israelisk polis vid nazister

”Jag skulle ha valt en annan liknelse”.

Det medger den tidigare stats- och utrikesministern Carl Bildt efter att ha liknat den israeliska polisens ingripande på Tempelberget med att ”nazister skickades in i Vatikanen”.

Nyheter · Publicerad 12:59, 21 maj 2021

Det var i SVT:s program Morgonstudion på tisdagen som Carl Bildt kommenterade konflikten mellan Israel och Hamas i Gaza.

– Det jag tror som utlöste det hela var polisoperationen in i Al Aqsa-moskén. Det är som att skicka in nazister i Vatikanen eller något sånt där, det utlöser så starka känslor, sade Carl Bildt om Israels beslut den 10 maj att skicka in polis på Tempelberget för att stoppa kravaller.

Uttalandet fick hård kritik av Aron Verständig, ordförande i Judiska centralrådet.

”Denna liknelse är inget mindre än ren och skär antisemitism,” skrev han på Facebook.

”Att jämföra israeliska soldater och poliser med nazister är enligt den internationella definitionen framtagen av IHRA ett exempel på antisemitism. Carl Bildt borde skämmas för detta uttalande”.

Carl Bildt backade på onsdagen från formuleringen.

”Jag skulle ha valt en annan liknelse för att förklara vilka känslor det väcker när man skickar in polisstyrkor i heliga platser på heliga dagar”, skriver han till Expressen. På twitter blev dock reaktionerna starka när Bildt bytter nazistliknelsen mot en minst lika kontroverisell jämförelse, nämligen med terrorsekten IS.

Att kritiken mot Israel, särskilt på Internet, ofta slår över i antisemitism är något som Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA, uppmärksammar.

”De senaste dagarna har också återigen visat hur centrala nazianalogier är i samtida antisemitiska diskurser. Israels handlingar beskrivs med begrepp hämtade ur den nazityska terminologin, och dess politik mot palestinierna påstås vara en upprepning av Förintelsen,” skriver SKMA på sin blogg.

Även statsminister Stefan Löfven (S) uppmärksammar i ett uttalande på onsdagen hur det upptrappade våldet ”lett till hot, hat och antisemitism i Sverige och på andra håll i världen”.

”Det är bedrövligt och oacceptabelt och har ingen plats i vårt samhälle. Att kritisera hur staten Israel agerar är legitimt, att uttrycka hat mot judar eller förneka staten Israels rätt att existera är det inte,” skriver han på Facebook.

”Israel har legitima säkerhetsbehov och rätt att försvara sig mot raketattacker. I Gaza finns stora humanitära behov – skyddade lokaler, vatten, sjukvård, skolgång – som förvärrats i snabb takt under den senaste veckans kris. Därför behövs omedelbart humanitärt tillträde”.

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00

Senaste nytt

    Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

    Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier