Ert tal ska alltid vara vänligt kryddat med salt, så att ni vet hur ni ska svara var och en.
Kolosserbrevet 4:6

Världen idag

Bibelskoleelever hamnade mitt i attackerna

Under helgens massiva raketbeskjutning från Gaza befann sig ett team från Livets ords bibelskola mitt i israeliska Ashdod, ett av målen för attackerna. – Vi hörde smällarna väldigt tydligt och såg hur raketerna sprängdes i luften, säger Malin Axelsson, en av eleverna i teamet.

Nyheter · Publicerad 17:04, 8 maj 2019

När Världen idag får kontakt med bibelskoleteamet på onsdagen befinner de sig i en messiansk kyrka i Ashdod, där de arbetar som volontärer under sin tio dagar långa teamresa.

– Vi sover i ett bombsäkert rum i kyrkan. Vi är lite omskakade men ändå tacksamma över att ha fått uppleva detta. Vi känner ett ansvar att berätta om det vi har sett och upplevt och att ge rätt syn på detta, säger Malin Axelsson.

När det första larmet kom på lördagsmorgonen satt de fem ungdomarna och åt frukost. Men allt verkade lugnt och de åkte med kyrkans ungdomar till stranden för att spela volleyboll.

På väg därifrån kom det andra larmet och de tvingades söka skydd i ett hus. Där kunde de höra hur de israeliska luftvärnsrobotarna sköt ner raketerna som avfyrats från Gaza.

– När jag vände mig om såg jag två rökpuffar och fattade att det var på riktigt. Det var en väldigt omtumlande känsla.

Under eftermiddagen åkte teamet till Jaffa och fick sedan höra att det varit ytterligare ett larm medan de var borta. På väg tillbaka till Ashdod och det bombsäkra rummet, kunde de se raketbeskjutningen genom bilfönstret.

– Vi stannade vid sidan av vägen och väntade. I bilen framför kunde vi höra barn som grät. Våra israeliska vänner var allvarliga, men de vet hur de ska hantera situationen, säger Malin.

Efter någon minut kom nästa attack, väldigt nära. Ungdomarna tog sig ut ur bilen och sökte skydd vid en husvägg, tillsammans med ett ortodoxt par. Kvinnan låg gråtande på marken och bad.

– Efteråt var vi ännu mer skakade. Vi bad och tackade Gud för beskydd. Det blev inte mycket sömn den natten. Vi hörde sirenerna och försökte bara ta in vad vi varit med om.

På söndagen bestämdes det att bibelskoleeleverna skulle åka till Jerusalem över dagen på grund av oroligheterna. När de kom tillbaka på kvällen fortsatte den intensiva beskjutningen, men morgonen därpå fick de veta att man kommit överens om eldupphör.

– Sedan dess har det inte varit några fler sirener och livet här fortsätter som vanligt. I kväll inleds Israels nationaldag och då går alla ut på gatorna och dansar, säger Malin, när Världen idag talar med henne på onsdagen.

De israeliska ungdomarna i församlingen har förklarat för teamet att de har två krig att utkämpa; det riktiga kriget vinner de, men kriget i medierna har de förlorat för länge sedan.

– De förstår inte hur så många länder kan vara emot dem. De är Jesus-troende och säger att de älskar sina fiender. Det är en mentalitet som är helt otrolig, och för mig är det ett tecken på att Gud finns.

Omkring 700 raketer avfyrades från Gaza i helgens attacker. Av de 48 som sköts mot Ashdod var det bara två som nådde marken. En av stadens invånare dog och en sårades.

Det blev inte mycket sömn den natten. Vi hörde sirenerna och försökte bara ta in vad vi varit med om.

Sann mångfald kräver olika åsikter, SVT!

Ledare Blott Sverige svenska stollerier har! Så skulle man kort kunna kommentera veckans uppmärksammade... lördag 30/5 00:00

Palestinier vägrade nödhjälp – sändes via Israel

Mellanöstern. Det historiskt första flygplanet från Förenade arabemiraten har landat i Israel, innehållande... lördag 30/5 11:00

Människovärdet blir synligt i coronatider

Ledare Debatten om den svenska coronastrategin fortsätter, och lär så göra under lång tid framöver. Något... torsdag 28/5 00:00

Människovärde fick ny ordförande

Abort. Föreningen Människovärde vill verka för ökad respekt för människans okränkbara värde. Nu har man... lördag 30/5 07:00

En föraktad, en våldsam och en oomvänd lärjunge

Apostlarnas olikheter (del 4/4), I närheten till Jesus blev själviska skatteindrivare, hatiska nationalister och... lördag 30/5 00:00

FN-kommitté stoppade utvisning av dödshotad konvertit

Asyl. FN:s kommitté för mänskliga rättigheter har stoppat utvisningen av den kristne konvertiten Mostafa,... fredag 29/5 20:00

En föraktad, en våldsam och en oomvänd lärjunge

Apostlarnas olikheter (del 4/4), I närheten till Jesus blev själviska skatteindrivare, hatiska nationalister och...

Hur kan jag sluta vara ”den duktiga flickan”?

Jag har alltid varit extremt högpresterande och har väldigt höga krav på mig. Jag skulle nog säga...

Socialistiska och liberala förbudskrav tog över svensk skola

Kampen om den svenska skolan (del 4/4). Efter 1990-talets friskolereform återfick Socialdemokraterna makten och inledde en rad samordnade...