Herre, upp i himlen räcker din nåd, din trofasthet ända till skyarna.
Psaltaren 36:6

Världen idag

Barkenbom: Pingstledningen kunde ha backat upp mig

Pastorn Josef Barkenbom har befunnit sig i en offentlig storm sedan han lade ut en video om omvändelseterapi. Nu berättar Barkenbom på Facebook att han efter publiceringen blev uppmanad av pingstledare Daniel Alm att ta bort sin video.

– Jag blev förvånad och även lite irriterad, säger Barkenbom, som menar att han inte går emot Bibeln när han nu väljer att stämma Solna Pingst.

Nyheter · Publicerad 10:17, 17 jan 2023

Nyligen lämnade pastorn Josef Barkenbom in en stämningsansökan mot Solna Pingst som sagt upp hans anställning, något som Världen idag tidigare berättat om. Barkenbom har förklarat att videon, där begreppet omvändelseterapi uttalades, syftade till ironi över att en reporter från tidningen Aftonbladet lurat pingstpastorer att denne var i behov av själavård och sedan hävdat att pastorerna sysslar med omvändelseterapi.

– Även om jag inte känner de pastorer som blev utsatta av Aftonbladet tycker jag man behöver stå upp för varandra. Jag trodde inte att det jag sade var så kontroversiellt, säger Josef Barkenbom till Världen idag.

I dag känner Barkenbom besvikelse över vad han beskriver som ”obefintligt” stöd från Pingsts centrala ledning i det mediala blåsvädret. I en text på Facebook riktar han nu kritik mot bland andra Pingst FFS föreståndare Daniel Alm.

Enligt Barkenbom ska Alm ha ringt upp honom dagen efter publiceringen av det omskrivna inlägget på Instagram. Barkenbom hävdar att Daniel Alm ”skällde ut” honom och gav honom 45 minuter på sig att ta bort inlägget. Annars skulle Daniel Alm, enligt Barkenbom, ”offentligt gå emot honom” genom att ”stänga alla hans dörrar inom hela den svenska pingströrelsen och så även i Solna”.

– Jag blev förvånad och även lite irriterad över att han ringde och krävde att jag skulle ta ner inlägget, säger Barkenbom.

Han påpekar att han inte har något emot Daniel Alm, men säger att han hade önskat få stöd från pingstledaren.

– Daniel kunde sagt att han ogillar mitt sätt att skämta, men att han ändå backar upp mig i det mediala trycket, säger Josef Barkenbom.

Enligt uppgifter i tidningen Dagen ska det ha varit ”stökigt” kring Josef Barkenbom i andra församlingar där han tidigare arbetat. Barkenbom säger att han inte känner igen sig i detta.

– Jag har frågat efter uppgifter, men inte fått något konkret till mig, säger Barkenbom som nu har stämt Solna Pingst för uppsägningen av honom.

Pastorn Stefan Swärd skriver på sin blogg att han uppfattat Josef Barkenbom som en ”respekterad pingstpredikant” ända tills några politiker reagerade på videon om omvändelseterapi, vilket blev starten på den mediala stormen. Barkenbom berättar att han var med och försökte köpa en nedlagd missionskyrka i Stockholmsområdet för att på sikt starta en församling samt att Daniel Alm rekommenderat honom att leda detta projekt.

– Det skedde bara någon vecka innan inlägget på Instagram, säger Josef Barkenbom.

Han berättar att han också vid flera tillfällen predikat i Daniel Alms kyrka.

– Jag var inbjuden att predika i Västerås Pingst [där Alm är föreståndare red anm] under en hel helg i samband med att pandemin bröt ut våren 2020, säger han.

En del påpekar Bibelns budskap om att en kristen inte ska dra en broder inför rätta. Hur ser du på det?

– Jag uppfattar inte att det bibelordet handlar om större olagligheter. Jag tycker att det här är jättetråkigt, men vi har ett rättssystem där även kristna och församlingar måste följa lagar och regler. En pastor ska inte få sparken för att ha predikat Guds ord, säger Josef Barkenbom.

Världen idag har sökt Daniel Alm för att ge honom möjlighet att bemöta Josef Barkenboms kritik, men Alm har inte återkopplat till tidningen.

Solna Pingsts pastor och föreståndare Manuel Henriques har konsekvent uppgett att församlingen inte kommenterar personalärenden. I ett färskt inlägg på Solna Pingsts Instagramkonto skriver Henriques bland annat: ”Som församlingens föreståndare vill jag uttrycka min stora sorg över den uppkomna situationen och att människor har blivit sårade. Jag är verkligen bedrövad över hur vår församling används för att angripa pingstledaren Daniel Alm.”

Daniel kunde sagt att han ogillar mitt sätt att skämta, men att han ändå backar upp mig i det mediala trycket.

Misstänkt båt var i Sverige före Nord Stream-sabotaget

Nord Stream. Den tyska segelbåten Andromeda misstänks ha använts vid sprängningarna av gasledningarna Nord... onsdag 27/9 19:00

När ska polletten trilla ner hos våra teologer och pastorer?

Ledare Tidskriften The Spectator, en brittisk veckotidning med fokus på politik, publicerade förra veckan... onsdag 27/9 00:10

Trefaldighetskyrkan i Arvika utsatt för skadegörelse

Arvika. Trefaldighetskyrkan i Arvika har utsatts för omfattande skadegörelse. Kyrkan är därmed för... onsdag 27/9 16:00

Deltagare brast ut i lovsång när konferens bombhotades

USA. Ett bombhot tvingade en kristen konferens i USA att avbrytas. Deltagarna evakuerades till ett... onsdag 27/9 13:00

Yom Kippur – en medicin mot offermentalitet

Israelkrönika I går (måndag) inföll Yom Kippur i Israel. Under dagen befann jag mig i Tiberias tillsammans med en... onsdag 27/9 00:00