Under sång och dans ska man säga: ”Alla mina källor har jag i dig.”
Psaltaren 87:7

Världen idag

Josef Barkenbom nu uppsagd – går vidare till tingsrätten

Pastor Josef Barkenbom tror inte att arbetsbrist är den egentliga orsaken till att Solna pingstförsamling för en tid sedan avslutade hans anställning.

– Uppsägningen handlar om att jag talar om klassisk kristen tro där alla behöver syndernas förlåtelse och omvändelse, menar Barkenbom, som väljer att ta ärendet vidare till rättslig prövning.

Nyheter · Publicerad 07:00, 29 dec 2022

I juni berättade Världen idag om att Solna pingstförsamling arbetsbefriat Josef Barkenbom efter att denne publicerat ett omdiskuterat inlägg på Instagram.

– I inlägget använde jag samma ord, omvändelseterapi, som Aftonbladet använt i ett antal dolda kameran-reportage där de gått till pingstpastorer och fått dem att framstå som suspekta och att de mörkar vad de håller på med. Jag framhöll att vi i kyrkan omvänder alla till Jesus och att det är helt frivilligt, förklarar Josef Barkenbom.

I november blev så Josef Barkenbom utesluten ur nätverket Pingst Pastor och den 1 december uppsagd från sin pastorstjänst i Solna pingstförsamling. Arbetsbrist uppges vara orsaken, men Barkenbom själv är övertygad om att det egentliga skälet är att han uppfattas ”sticka ut” i en stil som inte är ”politiskt korrekt”.

– Uppsägningen handlar i sin kärna om att jag tror på och talar om klassisk kristen tro där alla behöver syndernas förlåtelse och omvändelse. Som pastor har jag deklarerat att utlevd homosexualitet är en synd, säger han.

Josef Barkenbom avser att med hjälp av en advokat bestrida uppsägningen i en rättslig prövning i arbetsdomstolen via tingsrätten. Barkenbom är övertygad om att Pingst FFS påverkat Solna pingstförsamlings beslut. Han betonar sin syn på att processen inte handlar om pengar utan om kamp för klassisk bibeltro.

– De finns en ”cancel culture” mot predikanter och röster som tror på klassisk kristen tro. Om inte jag och andra kristna ledare tar striden för bibeltrohet finns risken att fler ledare och pastorer blir tysta, politiskt korrekta och rädda att förlora jobbet.

Världen idag har sökt Pingst FFS ledare Daniel Alm utan att lyckas få kontakt inför denna publicering.

Världen idag har givit Solna pingstförsamling möjlighet att bemöta Barkenboms kritik. ”Vi som arbetsgivare uttalar oss inte i personalärenden”, svarar föreståndaren och pastorn Manuel Henriques via mejl.

I samband med att Barkenbom i somras blev arbetsbefriad gjordes följande uttalande på Solna pingstförsamlings webbsida:

”[Det är] djupt olyckligt att en enskild persons inlägg på sociala medier har fått människor att ta illa vid sig. Det blir fel när försök till humor eller något annat tar fokus från vårt huvudbudskap – att Gud älskar hela världen så mycket att Han sände Jesus till oss”, skrev pastor Henriques bland annat.

Josef Barkenbom har inga som helst planer på att tystna som förkunnare.

– Vi har olika tjänster, olika metoder och ingen av oss är perfekt. Men vi behöver stå upp för Guds ord, älska människor och vara frimodiga. Jag kommer att predika hela evangeliet i frimodighet, glädje och med så mycket kärlek jag kan, säger han.

Om inte jag och andra kristna ledare tar striden för bibeltrohet finns risken att fler ledare och pastorer blir tysta...

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10