Herren har blivit min borg, min Gud är min tillflykts klippa.
Psaltaren 94:22

Världen idag

Avtal kan stoppa anfallen från Gaza

Den islamistiska palestinska rörelsen Hamas som styr Gazaremsan uppgav på måndagen att den efter medling av Qatar har nått en överenskommelse om att stoppa den senaste våldsupptrappningen i kampen mot Israel. Även den israeliska sidan bekräftar uppgörelsen.

Nyheter · Publicerad 17:00, 1 sep 2020

Sedan den 6 augusti har återkommande raketuppskjutningar mot södra Israel gjorts från Gazaremsan, vilket följts av israeliska flygangrepp mot mål i Gazaremsan.

Palestinierna har också skickat in hemgjorda brandbomber vilket orsakat cirka 400 markbränder i södra Israel.

Fientligheterna mellan Hamas och Israel har lett till tre krig – 2008, 2012 och 2014. Trots en vapenvila från i fjol med stöd av FN, Egypten och Qatar bryter sporadiska strider ut regelbundet.

Omkring två miljoner människor bor i Gazaremsan – vars gränser bevakas av både Israel och Egypten.

En Hamaskälla uppger att vissa lättnader i Israels skärpta agerande gentemot Gaza ingår i den uppgörelse – som även omfattar andra militanta palestinska grupper – som Qatars sändebud Mohammad al-Amadi nu knådat fram med egyptisk hjälp.

– Bränsleförsörjningen kommer att återupptas och kraftstationen ska startas igen från och med tisdag, säger källan.

Det israeliska organ som ansvarar för landets samordning av aktiviteter i de palestinska områdena, Cogat, bekräftar att en uppgörelse nåtts. Det innebär bland annat att gränsövergångar för införsel av varor till Gazaremsan öppnas igen och att områdets fiskare återigen tillåts gå med sina båtar 28 kilometer ut till havs.

Cogat uppger att uppgörelsen siktar på ”fortsatt lugn och säkerhetsstabilitet” men varnar också att om Hamas inte följer det utlovade så kommer Israel att ”agera därefter”.

En av åtta saudier vill se normalisering med Israel

Mellanöstern. Närmare 80 procent av saudierna är positiva till att deras land normaliserar relationen till Israel... onsdag 21/10 21:00

Lita på att han slåss för dig.

Vardagskrönika För dig som fallit offer för en dålig pastor vill jag uttrycka hur det vände sig i min mage var... onsdag 21/10 00:10

Cecilie Fassotte: ”En spännande resa”

Norska kyrkan. – Det är otroligt fint att gå den här vägen som par, säger Cecilie Fassotte, 44 år. Hon upplever...

Hur ska jag våga gå vidare från mitt jobb?

Familjefrågan Jag skulle vilja omskola mig. Har tänkt på det i flera år men jag har aldrig vågat ta steget. Jag...

När kärleken har gått förlorad – brevet till Efesos

De sju församlingarna i Uppenbarelseboken (del 2/8). Vid den tid när Johannes skrev breven i Uppenbarelseboken var Efesos Mindre Asiens största stad....