Saliga är de ödmjuka, för de ska ärva jorden.
Matteusevangeliet 5:5

Världen idag

Världen idags artiklar om hur slutna grupper i sociala medier mobiliserar för att förändra frikyrklig teologi om sexualitet och äktenskap har väckt starka känslor. Foto: Pixabay

Artikel om hbtq och Pingst har lett till intensiv debatt

Världen idags rapportering om kyrkorelaterade hbtq-forums slutna diskussion kring att förändra frikyrkors teologi har lett till starka reaktioner. Medlemmarna i ett sådant forum har uppmanat till att kommentera på tidningens Facebooksida och en omfattande diskussion har följt.

Nyheter · Publicerad 10:00, 28 jun 2022

Det var tisdagen den 21 juni som Världen idag publicerade en nyhetsartikel som beskrev hur det diskuteras i slutna grupper på det sociala mediet Facebook om hur en liberalisering av frikyrkors hbtq-syn kan åstadkommas, och mer specifikt hur pingströrelsens hållning kan förändras.

Bland annat konstaterade tidningen att det genom inlägg i Facebook-gruppen ”HBTQ+inom pingströrelsen” framgår att vissa med ledarfunktioner inom pingst hoppas på en liberalisering.

Enligt en pastors inlägg framgår att församlingen där pastorn är anställd inte känner till vederbörandes åsikter i frågan, och att pastorn tror att det skulle bli ett ”ramaskri” om åsikterna uppdagades.

Världen idags publicering följdes redan samma dag av en uppmaning, i ett annat digitalt kyrkorelaterat hbtq-forum, att gå in och påverka i kommentarsfältet till Världen idags Facebookinlägg om artikeln.

I forumet beskrivs kommentarsfältet som ”förödande”.

Ett flertal hbtq-liberala inlägg har sedan också publicerats i kommentarsfältet på Världen idags Facebooksida och en intensiv debatt om vad Bibeln har att säga om samkönade relationer har följt. I skrivande stund har över 200 kommentarer publicerats.

”Så viktigt med modiga människor som vågar prova nya tankar!” skriver en person som är positiv till en liberalisering av pingstteologin.

”Det kommer nog att gå en skiljelinje genom alla samfund, mellan de som håller fast vid Guds ord, och de anpassar sig efter tidsandan”, skriver en annan, som är kritisk till ändrad teologi.

Ett frimodigt alternativ lyser tyvärr med sin frånvaro

Ledare Det är snart inte mer än en månad kvar till höstens val den 11 september. Redan om drygt två veckor... lördag 6/8 00:00

Ett miljökrig riktas mot stora medborgargrupper

Ledare Det pågår ett miljökrig mot de stora medborgargrupperna i det västerländska samhället och mot basen... fredag 5/8 00:00

KD: Öppna Sollefteås förlossning igen

Politik. Kristdemokraterna vill ha en nationell plan för förlossningsvården. Den kan bli ett första steg i... måndag 8/8 14:34

L vill se ordningslyft i skolan

Politik. Liberalerna föreslår ett ”ordningslyft” för studiero i skolan. Partiet vill att alla skolor skriver... måndag 8/8 14:30

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier