Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

Ärkebiskopen bjuder in till mångreligiöst möte

Det interreligiösa mötet A Week of Neighbours, initierat av ärkebiskop Antje Jackelén, har fokus på migrationen i Europa. Mötet kritiseras för att bjuda in organisationer med islamistisk koppling, men Svenska kyrkan försvarar samarbetet.

Nyheter · Publicerad 09:00, 10 feb 2022

Ärkebiskop Antje Jackelén bjuder in till det digitala, interreligiösa mötet A Week of Neighbours den 20–24 februari. Programmet, som har fokus på migration och medmänsklighet, innehåller föreläsningar, paneldebatter, workshops och filmvisningar med aktörer från både Sverige och andra länder i Europa. Syftet är att synliggöra arbete som görs för och med människor på flykt.

Mötet har också gemensam lunchbön, som ena dagen sker utifrån judisk tradition, andra dagen kristen tradition och tredje dagen muslimsk tradition.

Ärkebiskopens möte arrangeras av programmet ”Interreligiös praktik för fred – En värld av grannar”, som drivs av Svenska kyrkan. Sedan starten 2018 har ett europeiskt, interreligiöst nätverk vuxit fram, bestående av människor från olika religiösa samfund och organisationer som är engagerade i flyktingarbete.

Genom programmet vill Svenska kyrkan utöka den interreligiösa dialogen och utarbeta gemensamma strategier för framtida insatser.

Projektet får dock kritik av bland andra skribenten Johan Westerholm, som uppmärksammar närvaron av ”kända radikala organisationer som ingår i Muslimska brödraskapets nätverkskluster”.

Han nämner biståndsorganisationerna Islamic Relief och Muslim Aid samt den brittiska organisationen Muslim Cultural Heritage Center. Den sistnämnda är enligt Westerholm känd för att ha varit IS-bödeln ”Jihadi Johns” hemmamoské.

I ett seminarium under årets konferensvecka medverkar bland andra den tidigare bostads- och IT-ministern Mehmet Kaplan, som tvingades avgå 2006, efter att det avslöjats att han haft samröre med de islamistiska organisationerna Grå vargarna och Milli Görus. Han representerar Muslim Aid Sweden.

Världen idag tar kontakt med Svenska kyrkan för att höra hur de motiverar medverkan av dessa gäster och på vilket sätt evangeliet främjas av att kyrkan ger plats åt företrädare för andra religioner. Svenska kyrkans pressekreterare Martin Larsson hänvisar till kyrkans webbplats, där kritik mot samarbetet med Islamic Relief och studieförbundet Ibn Rushd kommenteras.

Om anklagelserna mot att dessa organisationer har kopplingar till Muslimska brödraskapet skriver Svenska kyrkan att organisationerna själva tillbakavisar detta och framhåller att man är politiskt oberoende.

”Vi är medvetna om att det finns debattörer och forskare som hävdar att det finns kopplingar till Muslimska brödraskapet. Andra forskare har dragit slutsatsen att det inte finns några sådana formella kopplingar. Vår hållning är att så länge dessa organisationer vill samarbeta med oss i sammanhang där vi har tydliga gemensamma målsättningar så välkomnar vi det samarbetet”, skriver kyrkan.

När det gäller antisemitiska uttalanden av ledande personer inom Islamic Relief Worldwide 2014 och 2015 skriver Svenska kyrkan att detta är ”fullständigt oacceptabelt”, men välkomnar att Islamic Relief Worldwide ”agerade snabbt och upplöste hela styrelsen” samt tog initiativ till en oberoende utredning.

Anledningen till att Svenska kyrkan samverkar med organisationer av annan tro besvaras med ett citat av den katolske teologen Hans Küng. Küng menar att ”religionsdialog” krävs för att det ska bli fred mellan nationer.

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Pressade abortliberaler framför radikala förslag

Abort I USA riktas nu skarp kritik mot president Joe Biden sedan Vita Huset, enligt kritiker, uppmuntrat... onsdag 18/5 15:00

Nässprej mot PTSD utvecklas i Israel

PTSD. Ett nytt medicinskt nässprej för behandling av posttraumatisk stress har framtagits av israeliska... onsdag 18/5 12:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den... onsdag 18/5 00:10

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
Följ Världen idag i sociala medier