Herren har sin glädje i dem som vördar honom, som hoppas på hans nåd.
Psaltaren 147:11

Världen idag

Ärkebiskop Antje Jackelén pressades under måndagen på frågan om huruvida alla präster ska tvingas viga samkönade par. Foto: Pontus Lundahl/TT

Ärkebiskopen avfärdar vigseltvång: ”Omöjligt”

En av de frågor som dominerat i medierna inför kyrkovalet är huruvida alla nya präster i Svenska kyrkan ska vara tvungna att viga samkönade par. Nu sätter ärkebiskop Antje Jackelén ner foten.

– Den hållningen är omöjlig därför att den strider mot kyrkans tro, bekännelse och lära, säger hon i Studio Ett.

Nyheter · Publicerad 09:00, 8 sep 2021

Som Världen idag tidigare rapporterat kan nu en majoritet i kyrkomötet vara för ett krav att nya präster i Svenska kyrkan måste vara beredda att viga samkönade par. Under måndagen medverkade kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén i Sveriges Radios Studio Ett och fick då frågor om detta.

– Rätten att inte viga ett specifikt par ligger inte i Svenska kyrkans ordning utan i svensk lagstiftning, påpekade hon och framhöll att möjligheten att avstå från att viga ett par alltså är skyddad i lagen.

– Det ligger på biskopen att anta kandidater som präster och diakoner och då ska biskopen göra en samlad bedömning av kandidaten. Man kan inte ersätta biskopens ansvar genom att göra en lista på vilka åsikter, vilka beteenden eller hur en kandidat ska vara exakt.

Svenska kyrkans läronämnd där biskoparna och andra teologer sitter med har redan tagit ställning i detta, sade ärkebiskopen och förtydligade att det handlar om att ansvaret ligger på biskopen.

– Det vore en inskränkning av biskopens ansvar.

När hon i radion konfronterades med hur hon ser på att kyrkopolitikerna ändå driver detta krav blev svaret att den hållningen är omöjlig därför att den strider mot kyrkans lära.

– Det här ligger på biskoparnas ansvar.

I intervjun poängterade hon också att de flesta präster i samfundet är beredda att viga samkönade par och att man undersökt hur väl systemet med vigslar fungerar inom Svenska kyrkan och inte har några kända fall av diskriminering av homosexuella par.

Förtidsröstningen till kyrkovalet inleddes under måndagen. Vill man i stället rösta på valdagen så är det den 19 september som gäller. Alla som är 16 år och äldre och är medlemmar i Svenska kyrkan har rösträtt i kyrkovalet, över fem miljoner svenskar är röstberättigade.

Valet gäller tre nivåer: lokalt kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige samt kyrkomötet på nationell nivå. Totalt ställer 15 olika nomineringsgrupper upp i valet till kyrkomötet.

Man kan inte ersätta biskopens ansvar genom att göra en lista på vilka åsikter, vilka beteenden eller hur en kandidat ska vara exakt.

Stigmatisering av Polen drivs av ideologiska särintressen

Ledare EU-kommissionen fortsätter att rasa mot medlemslandet Polen som anses bryta mot grundläggande... lördag 27/11 00:10

Första Advent en kontrast till politiskt kaos

Ledare Veckan mellan Domsöndagen och Första Advent, alltså vid skiftet från ett gammalt kyrkoår till ett... lördag 27/11 00:00

Tomas Sjödins författarskap prisas igen

Kultur. Författaren och pastorn Tomas Sjödin har tilldelats året Birger Norman-pris.   Priset vill... lördag 27/11 18:00

Oklart vem som bär skulden för regeringskollapsen

Hade Magdalena Andersson (S) kännedom om att Miljöpartiet kunde lämna regeringen om... lördag 27/11 14:00

Mission på sociala medier i en onådd folkgrupp

Missionsglimten Det plingar till i min telefon. Ett meddelande kommer in på en säker chatt-app från en medarbetare... lördag 27/11 00:00

Hela havet stormar i riksdagen efter den historiska onsdagen

Ledare Hela havet stormar. Så beskrev Sveriges radios Tomas Ramberg situationen efter att MP deklarerat... fredag 26/11 00:10

Senaste nytt

    Därför terrorstämplade Israel sex så kallade ”humanitära” organisationer

    Israelkommentar I oktober terrorstämplade Israel sex humanitära icke-statliga organisationer, så kallade NGO:s....
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier