Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Antje Jackelén är den första kvinnan som blivit ärkebiskop i Sverige. Foto: Pontus Lundahl/TT

Ärkebiskop Antje Jackelén går i pension

Antje Jackelén valdes till ärkebiskop 2013 och påbörjade uppdraget året efter. Nu ska hon ”lägga ned staven” vid en gudstjänst söndagen den 30 oktober och under nästa år ska en ny ärkebiskop väljas.

Nyheter · Publicerad 13:00, 7 dec 2021

Antje Jackelén är den 70:e ärkebiskopen i Svenska kyrkan och den första kvinnan att inneha ämbetet, skriver samfundet i ett pressmeddelande. Hon valdes efter att ha tjänat som biskop i Lunds stift.

En ärkebiskop inom Svenska kyrkan brukar tjänstgöra i sitt uppdrag fram till pensionen, skriver kyrkan och konstaterar att Antje Jackelén fyller 67 år i juni 2022.

”Nu börjar processen med att förbereda nästa ärkebiskopsval. Eftersom ärkebiskopen också är biskop i Uppsala stift röstar de diakoner och präster i Uppsala stift som har en tjänst i stift eller församling, samt lika många förtroendevalda elektorer som är utsedda av stiftets församlingar”, står det i pressmeddelandet.

Även ledamöterna i samtliga domkapitel och stiftsstyrelser samt ledamöterna i kyrkostyrelsen är med och röstar om vem som ska ta över uppdraget efter Jackelén.

Fem råd till oss som inte är ”superevangelister”

Predikningar i katedralen. I dag inleds den långa raden av trefaldighetssöndagar – de landar först några veckor före första... lördag 3/6 00:00

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10