Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Antisemitism rensas bort ur saudiska skolböcker

Årets läromedel för grundskolan i Saudiarabien innehåller färre exempel på antisemitism och hat mot den israeliska staten än tidigare år. Det uppger organisationen Impact-se i en ny rapport.

Nyheter · Publicerad 08:00, 22 dec 2020

Bland annat citeras inte längre den hadith som förutspår ett krig där muslimer kommer att döda alla judar, och som enligt institutet Impact-se ligger till grund för en stor del av antisemitismen i den muslimska världen.

”Att man tagit bort detta stycke från de saudiska läromedlen för 2020 är av enorm betydelse”, står det i rapporten från Impact-se, som står för ”Institutet för att övervaka fred och kulturell tolerans i skolutbildning”, och ligger i Jerusalem.

Även en passage där ”de sionistiska styrkorna” anklagas för att använda sig av pengar, kvinnor och droger för att kontrollera världen har tagits bort. I ett läromedel har man helt strukit ett kapitel som hette ”Den sionistiska faran” och som bland annat beskrev sionism som en rasistisk rörelse.

– De saudiska myndigheterna har inlett en process av att rensa bort anti-judiskt hat, säger Marcus Sheff, som leder Impact-se, till Times of Israel.

Jihad, ”det heliga kriget”, glorifieras heller inte i läromedlen, som enligt rapporten tonat ner betydelsen av jihad de senaste åren.

Ändå återstår en rad exempel på anti-israeliskt innehåll. Israel finns inte med på kartorna över regionen och namnet ”Israel” är ersatt av ”Sionistisk fiende”.

”Här återstår helt uppenbart en del att göra. Men de förändringar som gjorts är lovande i utvecklingen mot en moderat och tolerant läroplan”, kommenterar Impact-se i ett uttalande.

”Det övergripande intrycket är att det finns en vilja att gå in i dialog om innehållet av läroplanen, och att börja arbeta om läromedlen.”

Utvecklingen är betydelsefull också mot bakgrund av de senaste årens informella närmanden mellan Israel och Saudiarabien, och årets överenskommelser mellan Israel och Förenade arabemiraten, Bahrain, Sudan och Marocko. Förra veckan beskrev USA-presidentens rådgivare Jared Kushner en normalisering av relationen mellan Israel och Saudiarabien som ”oundviklig”.

Tystnad när islamism togs upp i brittisk tv

Storbritannien. När den kände ateisten Richard Dawkins i en intervju får frågor om islamism blir han plötsligt... fredag 31/3 07:00

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Varför kristen och evolutionist?

Teistisk evolution (del 7/7). Evolutionshypotesen har ett massivt stöd i dagens kultur, i den akademiska världen, skolan och i... fredag 31/3 00:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00