Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Anklagelser om amerikanska biovapen i Ukraina avfärdas

Anklagelser om att USA-kontrollerade biologiska laboratorier i Ukraina skulle tillverka biologiska vapen har spridits sedan krigsutbrottet i Ukraina, men tillbakavisas som rysk och kinesisk propaganda.

Samtidigt erkände nyligen USA:s andreminister på utrikesdepartementet att Ukraina har biologiska forskningsanläggningar. Hon menar dock att det handlar om labb där det bedrivs forskning på smittsamma sjukdomar.

Nyheter · Publicerad 07:00, 19 mar 2022

Ett påstående som har spridits gör gällande att USA skulle ha försökt mörka sitt samarbete med biologiska laboratorier i Ukraina, genom att ta bort faktablad om dessa från en sida tillhörande amerikanska ambassaden i Ukraina. När Världen idag kontrollerar sidan i fråga kan vi dock konstatera att faktabladen finns där, och att samarbetet redovisas öppet.

Enligt forskare och tidigare amerikanska tjänstemän som den franska nyhetsbyrån AFP har talat med, när de granskat anklagelserna, handlar det om smittskyddslaboratorier som arbetar för att upptäcka och förhindra spridning av biologiska vapen, en verksamhet som USA länge har stöttat och samarbetat med.

Vicke Sutton, som leder centret för bioförsvar, juridik och offentlig policy vid Texas teknologiska universitet, menar att det är en missuppfattning att USA skulle skapa biologiska vapen, och att landet tvärtom har samarbetat med ett flertal före detta Sovjetrepubliker för att neutralisera sådana.

– Sovjetunionen hade det största programmet för biologiska vapen som någonsin skapats, säger hon.

Så sent som i fredags anklagade Rysslands FN-ambassadör Ukraina och USA för att tillverka biologiska vapen under ett möte med FN:s säkerhetsråd.

I tisdags förra veckan dök ämnet också upp i en utfrågning i amerikanska senaten, där USA:s andreminister på utrikesdepartementet, Victoria Nuland, fick en rak fråga från den republikanske Floridasenatorn Marco Rubio om huruvida Ukraina har biologiska eller kemiska vapen eller inte.

– Ukraina har biologiska forskningsanläggningar, som vi faktiskt just nu är ganska oroliga för att ryska trupper kanske försöker få kontroll över, så vi arbetar tillsammans med ukrainarna kring hur de kan förhindra att något av detta forskningsmaterial skulle hamna i ryska truppers händer, svarade Nuland.

Dagens Nyheter beskriver det som att Ryssland, i och med uttalandet från Nuland, fick vatten på sin kvarn, men påpekar samtidigt att andreministern inte påstått att det skulle handla om någon tillverkning av biologiska vapen i Ukraina, utan om skydd mot smittsamma sjukdomar.

Magnus Normark, analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, som DN har talat med, säger att den typ av forskningsinstitut, som det handlar om i Ukraina, finns i de flesta länder. Han ser det inte som otroligt att vissa av instituten kan hantera prover med pest och andra patogener, eftersom det tillhör forskningen, men att det skulle pågå forskning om biologiska vapen där ser han däremot som helt osannolikt.

– Det här är institut som är öppna och har internationella samarbeten med andra institut. De offensiva ryska laboratorier som utvecklat kemvapen har tvärtemot varit mycket stängda och hemliga, säger Normark.

Under en presskonferens på tisdagen den här veckan, avfärdade också Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg anklagelserna om såväl biologiska som kemiska vapen i Ukraina som lögner, och menade att det i stället kan vara så att Ryssland kommer att utföra en så kallad falsk flagg-attack för att sedan ge Ukraina skulden.

Kinaexperten Massivo Introvigne belyser i en artikel också hur kinesiska medier har bidragit till att sprida anklagelsen om att USA-kontrollerade laboratorier i Ukraina skulle tillverka dödliga virus, något som han också sätter i samband med en italiensk tidningsartikel som pekat på att nya upptäckter om covid-19-viruset stärkt teorin om att det kommer från ett kinesiskt laboratorium.

Efter att artikeln publicerats i Corriere della Sera ska nämligen olika kinesiska talespersoner ha attackerat den bakomliggande vetenskapliga studien redan samma dag, varpå sociala medie-konton knutna till kommunistpartiet i Kina började anklaga USA för att ha skapat covid-19-viruset i Ukraina.

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00