Nyheter

Anklagelser om amerikanska biovapen i Ukraina avfärdas

USA och Ukraina har samarbetat på laboratorium i Ukraina. Enligt forskare och tidigare amerikanska tjänstemän som AFP har talat med handlar det dock endast om smittskyddslaboratorier. (Bilden visar en byggnad vid en ukrainsk flygplats som bombats.) Foto: Maxar Technologies/AP/TT
Foto: Ryska försvarsdepartementet/AP/TT

Anklagelser om att USA-kontrollerade biologiska laboratorier i Ukraina skulle tillverka biologiska vapen har spridits sedan krigsutbrottet i Ukraina, men tillbakavisas som rysk och kinesisk propaganda. Samtidigt erkände nyligen USA:s andreminister på utrikesdepartementet att Ukraina har biologiska forskningsanläggningar. Hon menar dock att det handlar om labb där det bedrivs forskning på smittsamma sjukdomar.

Publicerad Uppdaterad

Ett påstående som har spridits gör gällande att USA skulle ha försökt mörka sitt samarbete med biologiska laboratorier i Ukraina, genom att ta bort faktablad om dessa från en sida tillhörande amerikanska ambassaden i Ukraina. När Världen idag kontrollerar sidan i fråga kan vi dock konstatera att faktabladen finns där, och att samarbetet redovisas öppet.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS