Du älskar sanning i hjärtat, lär mig då vishet i mitt innersta.
Psaltaren 51:8

Världen idag

Ambassadörens avskedshälsning till svenskarna: Var inte en tyst Israelvän

Efter fyra år på posten som Israels ambassadör i Stockholm är det dags för Ilan Ben-Dov att ta farväl. Han kommer att sakna den växande skaran av vänner till Israel, berättar han för Världen idag. Men också – kanske mer förvånande – kylan och de långa vintrarna.

Nyheter · Publicerad 15:00, 29 jul 2021

Om en månad lämnar han Sverige. Men först försöker Ilan Ben-Dov att summera sina fyra år i ett land som bjudit på såväl positiva möten och händelser, som diplomatiska frustrationer. 

– Något av det viktigaste jag tar med mig från dessa fyra år, vilket blev något av en överraskning, är det ökande antal vänner, som Israel har här, säger han till Världen idag. 

I den vänskapsskaran finns inte minst företagare och Israelresenärer. 

– Jag har träffat så många människor på olika platser i Sverige, och många säger att Israel är ett fantastiskt land. Framför allt unga människor talar med entusiasm om Tel Aviv, om Jerusalem och om high tech-industrin, säger ambassadören. 

– Bortom politiken finns det en stark vänskap gentemot Israel, och det är mycket uppmuntrande. 

Handeln mellan Sverige och Israel är visserligen blygsam, med de flesta mått mätt. På senare år har Sverige ändå, lite i det fördolda, tagit vad ambassadören beskriver som ett ”mycket viktigt steg” – innovationsmyndigheten Vinnova öppnade ett kontor i Tel Aviv år 2018, med ett regeringsuppdrag i ryggen. 

– Både Sverige och Israel är starka inom innovationer och high tech. Det nya Vinnova-kontoret är en signal om att Sverige har stort förtroende för den israeliska ekonomin och kunskapen, säger Ilan Ben-Dov, som uppvaktat en rad svenska innovationscenter under sina år i landet. 

– Många jag träffade där hade redan varit I Israel och hade israeliska företagskontakter. Det är unga människor med många förmågor och stor optimism, vilket bådar gott för framtiden. 

Lika positiv är ambassadören inte vad gäller de diplomatiska relationerna mellan länderna, vilka störtdök efter att Sverige erkände Palestina som stat 2014. 

– Det är ingen hemlighet att relationerna varit mycket spända, särskilt beroende på det stora och strategiska misstaget att erkänna Palestina som stat. Men jag hade definitivt förväntat mig att processen mot förbättrade relationer skulle varit snabbare och tydligare, säger Ilan Ben-Dov, som haft en ”intensiv dialog” med ministrar, riksdagsledamöter och politiska ledare på olika nivåer. 

– Israel är en liten ö av demokrati i en region av diktaturer och auktoritära regimer i Mellanöstern, och borde kunna förvänta sig större politisk solidaritet från den svenska regeringens sida. Det borde vara naturligt, eftersom vi dessutom delar så många grundläggande värderingar. Här återstår mycket att göra. 

Trots detta har den israeliske diplomaten bara gott att säga om statsminister Stefan Löfven (S), som han träffat i flera sammanhang.  

– En positiv överraskning var att statsministern visat sig vara en så god vän till Israel. Vi kommer aldrig att glömma det tal han höll inför Israels 70-årsdag, för tre år sedan, när han på ett kristallklart sätt uttryckte sin vänskap och solidaritet med Israel. 

Även i frågan om antisemitism är ambassadören nöjd med de uttalanden som kommit från regeringen. 

– Jag eskorterade statsministern när han besökte en konferens i Jerusalem för ett och ett halvt år sedan och följde med honom när han tillbringade flera timmar i Yad Vashem, säger ambassadören, med hänvisning till Israels centrum till minne av Förintelsens offer. 

Vad som krävs nu, menar Ilan Ben-Dov, är att de många tecknen på god vilja omsätts ”i positiv politik”. 

– Allra bäst vore om Sverige drog tillbaka erkännandet av Palestina. Men anser man att det är omöjligt, så finns det många andra sätt att förbättra relationerna och gott om utrymme för kreativitet, säger han. 

– Vi fortsätter att hoppas att något sådant kommer att ske. 

De samarbeten mellan länderna som för israelisk del står högst på önskelistan rör företagande och utbyte inom utbildning, forskning och kultur. 

– Vi har alldeles för lite utbyte av studenter, forskare och kulturarbetare, och inte enda vänort. Så där behöver man göra mycket mer.

Att detta breda samarbete saknas beror i sin tur på politiken, och på vad ambassadören beskriver som en enögd bild av Israel. 

– De många åren av problematiska politiska relationer skadade bilden av Israel, och fick många att begränsa eller helt undvika relationer med landet, säger Ilan Ben-Dov.  

– Det här börjar förändras till det bättre nu. Men under många år försiggick en slags demonisering av Israel, vilket hängde ihop med den palestinska propagandan, i samarbete med den extrema vänstern i Sverige. 

Här lägger ambassadören en del skuld på Svenska kyrkan. I flera debattinlägg de senaste åren har han anklagat landets största samfund för att inta ett pro-arabiskt och anti-sionistiskt perspektiv på konflikten mellan israeler och palestinier. 

– Jag menar att Svenska kyrkan och i synnerhet Diakonia måste göra en självrannsakan och omvärdera sin relation till Israel. De vill ha inflytande, men om man saknar trovärdighet hos en av sidorna, går det inte att påverka. 

Ändå är det med viss saknad som Ilan Ben-Dov återvänder till sitt diplomatiska moderskepp, utrikesdepartementet i Jerusalem. 

– Detta kommer nog som en överraskning, men jag trivs verkligen med det kalla vädret och de långa vintrarna här. Jag kommer att sakna det, och så klart landskapet: de många sjöarna och alla skogar. Helt säkert kommer jag att återvända som turist, säger den avgående ambassadören. 

– Nu vill jag ur djupet av mitt hjärta tacka Israels alla vänner här, och uppmuntra dem att visa sin vänskap ännu tydligare. Var inte en tyst vän. 

Allra bäst vore om Sverige drog tillbaka erkännandet av Palestina.
Det är ingen hemlighet att relationerna varit mycket spända

Trovärdiga löften avgörande för långsiktigt förtroende i politiken

Ledare SCB:s stora partisympatiundersökning kom i veckan och visar på tapp för Sverigedemokraterna och... lördag 3/12 00:10

Trösterika Jesaja 41:10 är årets mest delade bibelvers i världen

Bibeln. Jesajas ord om Guds beskydd och tröst är den mest delade bibelversen under 2022. Det uppger... lördag 3/12 20:00

Svaren på de verkligt stora frågorna finns inte i naturvetenskapen

Ledare Sommaren 2021 dog Steven Weinberg, en av vår tids ledande naturvetare. Han var professor i fysik... fredag 2/12 00:10